David Rath udeřil proti sluníčkářům a médiím

27.04.2016 11:21

Bývalý poslanec David Rath se na svém blogu na serveru iDnes.cz pozastavil nad tím, jak česká média informují o vítězi prvního kola prezidentských voleb v Rakousku.

David Rath udeřil proti sluníčkářům a médiím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Anketa

Kdo by porazil Zemana?

0%
1%
2%
89%
hlasovalo: 9955 lidí

Valná většina médií informuje, že první kolo prezidentských voleb v Rakousku „nečekaně vyhrál populista“ Norbert Hofer nominovaný rakouskými Svobodnými (FPÖ). Nálepku „populista“ najdete skoro všude, někde doplněno o to, že jde o „krajní pravici“.

Nikde se však v těchto článcích nedočtete, proč by měl být „populistou“. „Tak se nám zase média snaží něco podsunout a vtlouci do hlavy. Stále stejné schéma,“ stýská si Rath.

Celý text je ZDE

Připomíná, že populista je synonymem špatnosti, neserióznosti atp. Obdobně se u nás píše o rakouské straně Svobodných, vzpomeňme na jejich bývalého předsedu Jörga Haidera. „O tom se u nás nepsalo ani jedno dobré slovo, přitom dosahoval zajímavých volebních výsledků. Dokonce když mě chtěl někdo v médiích urazit, ta mě přirovnával ke korutanskému hejtmanovi Haiderovi, který byl ve svém kraji mimořádně oblíbený,“ uvedl Rath.

Média by neměla dotyčného urážlivě nálepkovat

Poukazuje na to, že nemůžeme být skutečnými demokraty, když současně urážíme, zlehčujeme a očerňujeme preference významné části voličů. Média by podle Ratha měla pátrat po důvodech, které vedly k rozhodnutí voličů preferovat toho či onoho, a ne dotyčného urážlivě nálepkovat a očerňovat s cílem manipulovat voliči.

Rath upozorňuje, že seriózní a objektivní média by neměla označovat přídomky nikoho. Měla by věcně popsat, co je hlavní a nosnou myšlenkou toho či onoho člověka, co učinil a co učinit hodlá. Hodnotící soudy, zda je někdo populista či nezodpovědný, by měla nechat média už jen na lidech.

Znechucení lidí médii je logickou reakcí

„Příslušníci médií se často diví, že vzrůstá podíl lidí, kteří médiím nevěří a jsou jimi znechuceni. Nedochází jim, že jde o logickou reakci na jejich snahu námi všemi manipulovat. Když z někoho trvale děláte hlupáka, tak v okamžiku, kdy to pochopí, vás zákonitě začne nesnášet,“ píše Rath.

I když netuší, zda Hofer a Trump vyhrají prezidentské volby, ví, že dokázali jasně pojmenovat zásadní problém dneška. Tím je masivní útok na náš dosavadní život. „Nával milionů migrantů je přímým ohrožením nás, našich rodin a našich zemí. U nás si to většina lidí plně uvědomuje a je vidět, že i v Rakousku a Německu prudce stoupá počet lidí, kteří to cítí stejně a dobře vědí proč,“ dodal David Rath.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …