Cizinci z EU se mohou zapsat mezi české voliče kvůli eurovolbám

14.04.2019 15:40

Cizinci z ostatních zemí EU mají dnes poslední možnost nechat se zapsat mezi české voliče, pokud si chtějí vybírat své europoslance z českých kandidátů, napsala ČTK.

Cizinci z EU se mohou zapsat mezi české voliče kvůli eurovolbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Platí to ovšem jen pro ty, kteří ve voličských seznamech nejsou od minulých voleb do Evropského parlamentu a jsou v Česku přihlášeni k trvalému nebo přechodnému pobytu,“ uvedlo Ministerstvo vnitra na svém webu.

Žádost o zápis do seznamu českých voličů mohou tito cizinci naposled podat osobně do 16:00 na radnici své domovské obce. Cizinci, kteří loni hlasovali v obecních volbách, mohou požádat jen o přenesení svých údajů do seznamu pro eurovolby.

„Voliči, který není zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu, okrsková volební komise hlasování neumožní. To neplatí, pokud volič hlasuje na voličský průkaz nebo pokud předloží potvrzení o vyškrtnutí ze seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu v souvislosti se změnou trvalého pobytu a prokáže své právo hlasovat ve volebním okrsku,“ uvedlo ministerstvo.

V Česku podle údajů Českého statistického úřadu předloni žilo 220.000 cizinců ze zemí EU. Z toho k přechodnému pobytu jich bylo přihlášeno zhruba 137.000 a za předchozích deset let se tento počet zhruba zdvojnásobil.

Češi, kteří naopak žijí v cizině, se kvůli volbě českých europoslanců budou muset do Česka vrátit. Na velvyslanectví hlasovat nemohou na rozdíl od sněmovních nebo prezidentských voleb. Budou od zastupitelského úřadu ale potřebovat voličský průkaz. Písemně o něj mohou požádat do 17. května, osobně do 22. května.

Překontrolovat své zapsání v seznamu voličů by si měli v příštích dnech i čeští voliči, kteří se nedávno přestěhovali. Ti kteří, stěhování mimo domovskou obec plánují až na konec května, by si rovněž měli požádat o voličský průkaz na své radnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…