Článek 5 NATO! Z Bílého domu to skutečně zaznělo. Jenže komu se hrozilo?

09.12.2023 10:55

Válka na Ukrajině dál zuří na plné obrátky a podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) učinil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov absurdní prohlášení. Mezitím ukrajinský parlament oznámil, že najme dalších 300 detektivů pro boj s korupcí. A z Bílého domu přišlo varování: Pokud teď nepošleme Ukrajině peníze, později bude celý národ platit americkou krví.

Článek 5 NATO! Z Bílého domu to skutečně zaznělo. Jenže komu se hrozilo?
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Prezident Vladimir Putin při setkání s vojáky v pátek 8. prosince oznámil, že bude opět kandidovat na prezidenta Ruské federace. „Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov absurdně tvrdil, že Putinovo oznámení bylo ,zcela spontánní' a bylo ,reakcí na výzvu lidí',“ napsal k tomu washingtonský Institut pro studium války (ISW). Skutečnost, že svou prezidentskou kandidaturu oznámil ve společnosti vojáků, může naznačovat, že ve volební kampani může válka na Ukrajině hrát větší roli, než ISW ještě před měsícem odhadoval. Analytici institutu připomněli, že předpokládali, že Putin se zaměří spíše na zdůrazňování stability v Rusku, kterou postaví proti údajně nestabilnímu Západu.

Pokud jde o situaci na bojišti, Rusové opět poslali nad napadenou Ukrajinu drony Šahíd a salvu raket S-300 a 19 Kh-101/Kh-555 proti kyjevské oblasti a infrastrukturním zařízením v Dněpropetrovské oblasti.

ISW odhadl, že Putin ponechal v platnosti všechny cíle na Ukrajině, takže válka bude pokračovat. Pokud by to snad mělo vypadat, že Kreml stojí o vyjednávání s vládou v Kyjevě, stane se tak jen za účelem toho, aby Kreml získal čas k přípravě na další úder proti Ukrajině. Tak to vidí washingtonský institut.

Ruští prováleční blogeři se podle ISW zlobí na ministerstvo obrany. Kvůli zákazu využití civilních automobilů pro vojenské účely.

„Pravděpodobně jako součást probíhajících formalizačních snah, což vyvolalo kritiku ze strany ruských blogerů. Ruští blogeři a náměstek ministra informací Doněcké lidové republiky (DNR) Daniil Bezsonov rozeslal obrázek domnělého ruského vojenského rozkazu, který uvádí, že ruské vojenské velení zakazuje ruským silám používat osobní a humanitární vozidla a že jakákoli vozidla od civilních vládních subjektů musí být přihlášena u vojenských jednotek. Rozkaz také údajně zakazuje řídit vozidla ruským vojákům, kteří nejsou mechaniky nebo nemají řidičský průkaz. Toto opatření, pokud jsou zprávy přesné, pravděpodobně podporuje ruské formalizační snahy o centralizaci administrativní kontroly nad ruskými vojenskými dodávkami, zejména těmi, které neposkytuje ruské ministerstvo obrany,“ napsal institut.

Ve Washingtonu se mezitím stále řeší, zda vůbec a případně kolik pomoci Ukrajině posílat. Opoziční republikáni, kteří drží většinu křesel v dolní komoře Kongresu, stopli finanční pomoc Ukrajině a Izraeli a tlačí na prezidenta Joea Bidena, aby věnoval více pozornosti zabezpečení jižní hranice USA.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52407 lidí
Z Bílého domu však přišlo důrazné varování. Koordinátor Rady národní bezpečnosti Bílého domu John Kirby konstatoval, že pokud teď Američané nepošlou peníze na Ukrajinu, nic se tím nevyřeší. Docílí jen toho, že později budou platit svou krví.

„A jak jsem řekl, pokud si myslíte, že cena podpory Ukrajiny je nyní vysoká, zamyslete se nad tím, kolik z národní pokladny a krve Američanů budou vynaloženy na to, pokud budeme muset začít jednat v souladu s našimi závazky podle článku pět.“ Na jeho slova upozornil server Ukrajinská pravda.

Mezitím ukrajinský parlament oznámil, že najme dalších 300 detektivů pro boj s korupcí, protože snížení hladiny korupce na Ukrajině je jedním z předpokladů pro přijetí země za členskou zemi EU. Počet zaměstnanců Národního úřadu pro boj s korupci na Ukrajině (NABU) se zvýší ze 700 na 1000.

„Je to požadavek Evropské unie... Toto je povinný předpoklad pro zahájení jednání o přistoupení Ukrajiny k EU,“ napsala poslankyně Iryna Geraščenko ve svém Telegramu. Na její vyjádření upozornil server Kyiv Post.

NABU najme 100 detektivů ročně po dobu tří let a počet vedoucích pracovníků se zvýší z 500 na 750 lidí.

Ve stejný den prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který dává Národní agentuře pro prevenci korupce (NACP) větší pravomoci při vyhledávání zkorumpovaných úředníků. Nový zákon mimo jiné umožňuje inspektorům prohledávat majetek úředníků před jejich jmenováním do státní služby.

Zelenskyj přirovnal korupci ke „zradě“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

****, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJana G. , 09.12.2023 12:35:10
Dřepte doma na své polokouli a žádná krev Američanů nepoteče. Nestrašte pořád lidi a neštvěte je proti sobě! Nechte státy, ať si své problémy řeší samy a nepleťte se do toho, co se vás netýká!! Už jste vyvolali tolik konfliktů na Zemi, že nikdo zbytečně mrtvé ani není schopen spočítat.

|  24 |  0

Další články z rubriky

„Slovenská tragédie“. Překlad mediálního našlapování kolem atentátu

11:56 „Slovenská tragédie“. Překlad mediálního našlapování kolem atentátu

Na roli médií se v souvislosti s atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica zaměřil Ladislav Jak…