Co řeknu, je špatně. Co chcete, rozzlobil se Babiš na dotěrného novináře

30.11.2013 9:40

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš hodnotí českou realitu velmi ostrými slovy. Novinářů se mimo jiné ptá, co od něj vlastně chtějí slyšet, protože cokoli řekne, je podle nich špatně. Poukazuje také na to, že on nemusí mít čisté lustrační osvědčení, ale ti, kteří ho mají, rozkradli v Česku miliardy. On je dnes popotahován kvůli nějakému seznamu, který tu prý po léta upravovala ODS.

Co řeknu, je špatně. Co chcete, rozzlobil se Babiš na dotěrného novináře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Zajímá mě exekutiva, chci se podílet na řízení státu jinak, než je dosud zvykem. Chci, aby se stát přestal rozkrádat, aby byl řízen racionálně a aby byly peníze na další věci jako důchody. A chci ho také řídit transparentně tak, aby naši voliči a občané věděli, jaký je skutečný stav, protože tu žijeme v jedné velké lži,“ prohlašuje miliardář.

Ptáte se mě pořád na to samé

Dosud nemá jasno v tom, zda chce být ministrem financí, vicepremiérem pro ekonomiku, nebo zda chce vůbec sedět ve vládě. Prý to pro něj není tak důležité. Pokud nebude ve vládě, mohou být předčasné volby a ANO se v nich možná stane vítězem. Nebo může vést rozpočtový výbor sněmovny. Na pozici ministra financí by pak mohl usednout nějaký nestranický odborník nominovaný za ANO. Práci ve sněmovně ale považuje za zdlouhavou, protože se tam jen řeční.

Podobně postupují i novináři, kteří se ho stále dokola ptají, jakou chce pozici ve vládě, nebo jak to bude s jeho lustračním osvědčením. To jsou přitom věci, které podle Babiše např. lidi na Ostravsku příliš nezajímají. ""Cokoli řeknu, je špatně. Vy si vždycky něco vymyslíte. Když tam nebudu vůbec, tak o mně řeknete, že jsem jak Bárta. Když budu vicepremiérem, tak je to kvůli lustracím. Když budu ministrem financí, tak se mě budete ptát na Finanční a analytický útvar. Co tedy chcete?" reagoval už podrážděně Babiš na dotazy redaktora Práva.

Nemá čisté lustrační osvědčení, protože je na jakémsi seznamu, který zde podle jeho názoru po léta upravovala ODS, na tom seznamu mají být lidé, kteří nic neudělali a navíc byli perzekuováni. Důchodce spíš zajímá, že v režimu nastoupivším po roce 1989 nemají na léky. Lustrační osvědčení je prý jen klacek, kterým ho chtějí bít. Korupční systém se podle Babiše snaží, aby on sám nebyl ministrem.

Raději s lidovci než s Okamurou

Navzdory tomu všemu ale Babiš zdůrazňuje, že nechce nijak bránit sestavení koaliční vlády. V pondělí bude chtít od lidovců slyšet, jak hodnotí jeho problém s lustračním zákonem a dál se uvidí. Prý by ale uzavřel koalici raději právě s lidovci, než s Úsvitem přímé demokracie Tomio Okamury.

V závěru rozhovoru také došlo na Babišovo mediální impérium. Vlastní vydavatelství Mafra a tím i dva nejznámější deníky v zemi - MF Dnes a Lidové noviny. Druhé jmenované prý psaly především pro ODS a dnes jsou personálně vytunelované. V žádném případě prý ale není pravda, že by novináře svých deníků ovlivňoval, píší o něm negativně a to je důkaz nezasahování. Pokud se objeví nějaká nová obchodní příležitost na mediálním poli, Babiš ji možná opět využije. Médium koupí, jak to učinil i v nedávném případě Rádia Impuls.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…