Co se to děje kolem Zemana? V Lánech se prý podivně prodávalo kamení

25.10.2018 9:17

O tom, jak stíhaný šéf z Lán prodal na 30 tisíc tun kamene, píše dnešní MF Dnes. Z prezidentské obory se tak podle deníku stal doslova kamenolom.

Co se to děje kolem Zemana? V Lánech se prý podivně prodávalo kamení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do zahrady zámku v Lánech

Za prodejem 17 tisíc kubíků kamene vytěžených v Lánech stojí podle všeho ředitel Lesní správy Lány Michal Bálek. Celkem jde o dva a půl tisíce plně naložených tater, píše MF Dnes. A komu, že je měl Bálek prodat? Firmě, jež již byla stejně jako on obviněna z manipulace jiné zakázky v sídle prezidenta. 

Bálek totiž kámen prodával výhodně. Společnost za 30 tisíc tun zaplatila ani ne dva miliony korun. A jak se ukazuje, zřejmě šlo o „něco za něco“. Společnost totiž v minulosti mimo jiné sponzorovala basketablový klub, kterému Bálek šéfoval. S jídlem však zřejmě rostla chuť, a tak dokonce byl tlak na to, aby byl ve starém lánském lese povolen téměř pětihektarový lom.

Kde pak Bálek oněch 30 tisíc tun kamene vytěžil, není jasné. Ani kancléř Vratislav Mynář, ani sám Bálek novinářům odpovědět nechtěli. 

Bálek navíc smlouvu ohledně prodeje kamení podepsal až poté, co byl obviněn z manipulace stamilionové zakázky na zpevnění břehů lánské vodní nádrže. Kancléř jej však nechal ve funkci. A Bálek smlouvu podepsal s dalším stíhaným, se zástupcem firmy Energie stavební a báňská. „Ve smlouvě se mimo jiné naznačuje, že Energie využije kámen při budování druhé etapy zakázky, za kterou je stíhaný on i Balák,“ dodává MF Dnes.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…