Co to je za slovo? Pirátská senátorka se zase vyznamenala

15.03.2023 19:20 | Ze sítí

O rušení části cyklostezek v Praze mluvila ODS již před komunálními volbami. Nyní se cyklodoprava řešila i na sociální síti, kde se k ní mimo jiné vyjádřila senátorka Adéla Šípová (Piráti). Použila slovo, které asi nenajdete ani ve výkladovém slovníku, čímž zdvihla ze židle mnohé uživatele na sociálních sítích.

Co to je za slovo? Pirátská senátorka se zase vyznamenala
Foto: FB A. Šípové
Popisek: Pirátská senátorka Adéla Šípová

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
„ODS už před volbami mluvila o tom, že zruší část cyklostezek. ,Jeden druh dopravy nemůže bránit druhému. Je rozumné udělat cyklopruhy tak, aby ohrožení cyklistů bylo co nejmenší a aby neohrožovaly ani řidiče,' říká nový primátor Svoboda." Tento status přinesl server iRozhlas.cz a vzbudil mnoho reakcí.

„Takže ODS mi bude říkat, co je pro mě správné, co mám dělat, kde mám jezdit na kole? Při vší úctě je mi úplně jedno, kde jezdí na kole jeden geront, který v uvažování o městě ustrnul v 70. letech," opáčil při sdílení novinář Marek Švehla.

„Jezdit můžete kdekoliv, kde Vám to nezakazuje právní předpis. To Vám žádný politik nemůže zakázat. To je princip svobody. Vy ale nechcete svobodu. Vy chcete privilegium pro svůj preferovaný typ dopravy. A to už všude mít nemůžete," podotýká k tomu Miroslav Kalousek, někdejší poslanec za TOP 09.

„Privilegia už tu jsou. Ale pro motoristy. Už mě tahle petromaskulinita štve. Vždyť kolo je tu ještě déle než auto! Když se furt musíme vracet k tradicím! Tak u toho kola jsem pro. Normální je, aby na kole jezdily i děti do školy. Bezpečně. Kolo splňuje všechna pro," poznamenala dále Adéla Šípová.

„Petromaskulinita je, slušně řečeno, fascinující výraz. Nicméně doufám, že se v běžné řeči neujme. Nerad bych se dočkal existence frází jako jadernomaskulinita," konstatuje v této souvislosti jeden z diskutujících.

„Proč jen ti Piráti nikdy nepřelezou 15 %?" opáčil v reakci na senátorku Šípovou Michal Kozubík.

„Pokud je časová posloupnost argument pro to, aby kvůli duhovým trikotům nastával každé ráno na pravém břehu Vltavy dopravní kolaps, tak proč se nevrátit rovnou k volským potahům? A proč ekologicky nesvítit loučí? A nelít sra*ky z oken? (Tvl petromaskulinita! Hoďte na ni síť.)" zareagoval básník Petr Kukal.

„Nerozumím proč se tihle lidé neodstěhují do nějakého zeleného údolí a tam si netančí kolem stanu. Duševně jim město neprospívá," konstatuje další.

Členka horní parlamentní komory vyvolala v minulosti rozruch i tím, když promítla své názory do diskuse o fotbalu, na jejímž počátku stála glosa bývalého poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) k fotbalovému zápasu, který uzavřel mistrovství světa v Kataru, v němž Argentina těsně porazila Francii. „Argentina vs. Csaplár, o prsa korejské ženy,“ komentoval utkání.

Adéla Šípová na něj uhodila, že používat takové přirovnání je ostudné. Coby jeho stranická kolegyně ho za ustálenou metaforu začala peskovat. „Korejské ženy se zápasem nemají žádnou souvislost. Miki, smaž to, tohle je prostě ostuda,“ žádala senátorka Ferjenčíka.

Svou reakci Šípová zavdala na sociálních sítích ke vzniku řady komentářů, které vůči její osobě vyznívaly ve své většině silně negativně. Jejich autory byli na Twitteru především zástupci mužské populace.

Šípová se po smršti kritiky, která se na ni snesla, rozhodla svou rétorikou „twitterové mužíky“ vyprovokovat – šlo o fotbal a o „ženské práce“, od které, jak naznačuje, dávají muži ctící stereotypy ruce pryč. „Myju okna a poslouchám podcast o fotbale. Smí se to? Není to zvrhlá kombinace? A co vy? Twitteroví mužíci? Už máte umytá okna, nebo ještě musíte dorozdat zadání úkolů ženám od klávesnic?“ pravila tehdy také senátorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …