Comeback zelených a lidovců. Ve sněmovně by střídali Véčka

29.07.2011 15:21

Průzkum volebních preferencí agentury Factum Invenio přinesl řadu překvapení. Pokud by se volby konaly v červenci, do Poslanecké sněmovny by se kromě křesťanských demokratů dostala také Strana zelených.

Comeback zelených a lidovců. Ve sněmovně by střídali Véčka

Podle průzkumu by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, v daném období pravděpodobně překročilo 6 politických stran, tedy o jednu více, než ve volbách 2010. Elektoráty větších vládnoucích politických stran klesají.

Výrazný pokles zaznamenala zejména ODS. Ztrácejí také, i když méně, také ČSSD a TOP 09. Podpora KSČM a VV naopak v posledních dvou měsících mírně stoupla. Strana zelených by posílila a po čase by se zelení dostali nad pětiprocentní hranici. KDU-ČSL se rovněž drží nad touto hranicí, kterou během posledních voleb nepřekonala. Oproti předchozím výsledkům stoupá podpora malých stran, jako jsou Pravý blok, Strana svobodných občanů a jiné. Žádná z nich by ovšem stále nepřekročila hranici 2 procent. Celkem by ve volbách „propadlo" 12,5 procenta hlasů odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí.

Dotazování proběhlo ve dnech 15. 7. - 20. 7. 2011 na reprezentativním vzorku 904 občanů ČR ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem. Voleb do Poslanecké sněmovny by se zúčastnilo 55,5 % oprávněných voličů. Předpokládaná volební účast by tedy byla znatelně nižší než účast ve volbách do Sněmovny na konci května 2010 (62,6 % oprávněných voličů).

Nemáme spojence

Předseda Strany zelených Ondřej Liška neskrýval nadšení. "Zúročila se naše práce 12 měsíců od voleb. Zapojujeme se do debat a jsme aktivní. Restartovali jsme se. A předně naše strana neměla nikdy žádný korupční skandál a na to voliči dnes slyší více než kdy jindy," komentoval průzkum pro ParlamentníListy.cz Liška. V nově zvoleném parlamentu však předseda strany nevidí žádného spojence. "Všechny současné strany jsou prorostlé klientelismem a odmítají s tím cokoli dělat. My jsme vypracovali návrh zákona o financování politických stran a nikdo ze současných parlamentních stran nebyl ochoten přistoupit na naše úplné znění, každý chtěl výjimky. Ale my už odmítáme kamkoli couvat. Tento zákon je pro nás alfou omegou," dodal redakci Liška.

Průzkum příjemně překvapil i členku užšího vedení Petru Kolínskou. "Výsledky průzkumu beru s rezervou. Nicméně signály o rostoucí podpoře veřejnosti jsou vždy povzbuzením pro další práci," uvedla ParlamentnímListům.cz Kolínská

Je to trend

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL je s průzkumem spokojen. "Jsem rád, že se nárůst našich preferencí je dlouhodobým trendem a nikoli jen výstřelem. Je to už třetí průzkum, ve kterém jsme překročili pětiprocentní hranici," uvedl pro redakci Bělobrádek. Podle něj straně pomohl rebranding. "Změnili jsme nejvyšší vedení a angažovali jako poradce Libora Michálka, snad to bude mít do budoucna přínos," doufá Bělobrádek.

Nepochopitelné 

Politolog Jan Bureš však nad výsledkem průzkumu kroutí hlavou. " Já osobně jsem nezaznamenal nějakou zvýšenou aktivitu zelených a v zásadě ani lidovců, proto nechápu, jak se mohli vyhoupnout z 2 procent nad 5. Počkal bych i na průzkumy od dalších agentur," uvedl pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…