Covid: Nasadí vám přístroj. Na sledování. V USA už vymýšlejí

16.11.2020 13:42

Bojovníci proti covidu jistě zajásají. Sportovní ligy, velcí zaměstnavatelé a vysoké školy začínají zkoušet sledovací zařízení, která by mohla v budoucnu zavést invazivnější formy sledování. Drobné přístroje, které by vás mohly kontrolovat v práci, ve škole nebo při sportu se dost možná brzy stanou realitou. Může za to epidemie koronaviru. Ozývají se ale i hlasy, které před něčím takovým varují. Se zprávou přišel deník New York Times.

Covid: Nasadí vám přístroj. Na sledování. V USA už vymýšlejí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Anketa

Je nezávislost ČT ohrožena Lipovskou, Xaverem a Matochou?

6%
94%
hlasovalo: 21348 lidí

V Rochesteru ve státě Michigan se Oaklandská univerzita připravuje rozdávat malá nositelná zařízení studentům, která zaznamenávají teplotu pokožky jednou za minutu – nebo více než 1400krát denně – v naději, že budou moci přesně určit časné příznaky koronaviru.Ve městě Plano v Texasu začali zaměstnanci v sídle Rent-A-Center nedávno nosit detektory blízkosti, které zaznamenávají vzájemné blízké kontakty a lze je použít k upozornění na možnou expozici viru.

A v Knoxvillu si zase hráči fotbalového týmu University of Tennessee v průběhu hry zastrčili do blízkosti ramenních polštářků také detektory blízkosti – což pak prý umožnilo lékařům týmu sledovat, kteří hráči mohli strávit více než 15 minut v blízkosti spoluhráče nebo soupeře.

Nové výkonné sledovací systémy, nositelná zařízení, která nepřetržitě sledují uživatele, jsou nejnovějšími technologicky vyspělými přístroji, které se objevily v domnělém boji proti koronaviru. Některé sportovní ligy, továrny a pečovatelské domy je již nasadily. Střediska se údajně také snaží o jejich přijetí. Několik škol se připravuje je vyzkoušet. Konferenční průmysl je považuje za potenciální nástroj, který pomůže znovuotevřít kongresová centra.

„Všechny jsou v počátečních fázích,“ říká Laura Becker, vedoucí výzkumu zaměřená na zkušenosti zaměstnanců ve společnosti International Data Corporation, zabývající se průzkumem trhu. „Pokud to bude fungovat, trh může být obrovský, protože každý se chce vrátit k pocitu normálnosti.“ Tvrdí Becker.

Společnosti a průmysloví analytici tvrdí, že nositelná sledovací zařízení vyplňují důležitou mezeru v pandemické bezpečnosti. Mnoho zaměstnavatelů a vysokých škol přijalo nástroje pro screening virů, jako jsou aplikace pro kontrolu příznaků a kamery pro skenování teploty. Nejsou však navrženy tak, aby zachytily odhadovaných 40 procent lidí s infekcemi covid-19, u kterých se nemusí nikdy rozvinout příznaky.

Některé společnosti také přijaly aplikace pro sledování virů chytrých telefonů, které detekují blízkost uživatelů. Nové nositelné sledovače však slouží k jinému účelu: Na pracovištích, jako jsou továrny, kam si pracovníci nemohou přinést telefon, nebo sportovní týmy, jejichž sportovci tráví čas blízko sebe.

Letos na jaře, kdy začala narůstat infekce koronaviru, již mnoho profesionálních fotbalových a basketbalových týmů ve Spojených státech používalo technologii sledování sportovního výkonu od společnosti Kinexon, sídlící v Mnichově, jejíž nositelná čidla sledují data jako rychlost a vzdálenost sportovce. Společnost rychle přizpůsobila svá zařízení pro pandemii a zavedla tzv. SafeZone systém, který zaznamenává blízké kontakty mezi hráči nebo trenéry a vydává výstražné světlo, pokud se dostanou do šesti stop. Národní fotbalová liga začala v září vyžadovat od hráčů, trenérů a zaměstnanců, aby si oblékli obuv.

Právní odborníci na občanská práva a soukromí varují, že šíření těchto nositelných zařízení pro nepřetržité monitorování by mohlo vést k novým formám dohledu, které by přetrvaly pandemii – a zavedly by do reálného světa stejný druh rozsáhlého sledování, jako byly zavedeny v online prostředí společnostmi jako Facebook a Google. Varují také, že některé nositelné senzory by mohly umožnit zaměstnavatelům, vysokým školám nebo orgánům činným v trestním řízení rekonstruovat místa nebo poškozovat sociální sítě lidí a jejich schopnost setkávat se a mluvit svobodně. A říkají, že tato rizika těžby dat by mohla neúměrně ovlivnit určité pracovníky nebo studenty, jako jsou nelegální přistěhovalci nebo politicky nepohodlní jedinci.

„Je mrazivé, že by se tato invazivní a neprokázaná zařízení mohla stát podmínkou pro udržení našich pracovních míst, školní docházky nebo účasti na veřejném životě,“ řekl Albert Fox Cahn, výkonný ředitel projektu Surveillance Technology Oversight Project, neziskové organizace na Manhattanu. „Ještě horší je, že nic nebrání policii nebo ICE požadovat, aby školy a zaměstnavatelé tyto údaje předali,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…