Covid: Toto potřebujete vědět, řekl Blatný poslancům. Je to zlé

21.01.2021 10:47

Poslanecká Sněmovna projednává žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní až do 21. února. Babiš žádost odůvodnil výskytem britské mutace koronaviru v Česku. Blatný předložil poslancům nové údaje, na jejichž základě by se měli „správně rozhodnout“. Poté před poslanci vykreslil temný obrázek.

Covid: Toto potřebujete vědět, řekl Blatný poslancům. Je to zlé
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Ministr Blatný předložil zákonodárcům několik čísel, na jejichž základě by se měli rozhodnout o tom, zda prodlouží trvání nouzového stavu o dalších 30 dní.

„Konkrétní údaje jistě potřebujete k tomu, abyste se správně a zodpovědně rozhodli. V České republice stále probíhá velmi silné šíření onemocnění koronavirem, nemocí covid-19 a objektivním faktem je, že stav epidemie v České republice je stále rizikový. Registrujeme velkou nálož viru v populaci a hlavně, a to je podstatné, významný zásah do potenciálně zranitelných skupin, mimo jiné i díky vánočním svátkům a novoročnímu období,“ začal varovně Blatný.

Upozornil, že v nemocnicích se stále nachází příliš mnoho pacientů a mortalita nebo přesněji počet osob, které zemřely v době, kdy měly koronavirus, je stále nemalá. Proto podle Blatného vláda potřebuje nouzový stav prodloužit. Jakmile bude nouzový stav ukončen, povinností vlády bude vrátit zapůjčená nemocniční lůžka a ventilátory. Navíc bude omezena možnost využít vojáky v péči o seniory, jak se to děje dnes. A především bude omezeno využití protiepidemických opatření.

Blatný upozornil, že nelehká situace panuje i v okolních zemích, ale pak se vrátil zpět do České republiky. „Česká republika má velkou výhodu. Náš zdravotní systém patří k nejrobustnějším v Evropě. Přesto, jak všichni vidíme, má nyní potíže,“ zdůraznil Blatný. Proto je podle něj třeba omezovat mobilitu lidí a brzdit tak šíření viru. A to jde s nouzovým stavem podstatně snáz, než bez něj.

„Je to sice relativně primitivní a řadu lidí omezující způsob, ale jiný zatím nemáme,“ upozornil Blatný.

Vzhledem k tomu, že se britská mutace šíří rychleji, Česko potřebuje uchovat rezervy lůžek pro nástup další krize. A bohužel to není jen o lůžkách. Vzhledem k tomu, že nemoc covid-19 napadá i zdravotníky, hrozí, že se o pacienty nebude mít kdo starat. Jestliže Česko nebude ostražité, může se dostat do nezvladatelné situace. „Je potřeba konat,“ sdělil poslancům Blatný.

Pokud by vláda nežádala o prodloužení nouzového stavu a nekonala, brzy by se zdravotnictví mohlo úplně zahltit, protože počty nových případů nově objevených každý den až desetinásobně překračují množství, u kterého lze říci, že je nemoc v dané zemi pod kontrolou. Doporučená hranice je 100 osob na 100 tisíc obyvatel za 14 dní.

„Podíl pozitivních pacientů nezachycených testováním je stále vysoký, je to až 50 procent. A ti se pak rychle dostávají do nemocnic," varoval Blatný s tím, že v celé České republice se nachází asi 6 tisíc lůžek intenzivní péče a během tří týdnů by hrozilo, že počet lidí, kteří budou tato lůžka potřebovat, bude až třikrát vyšší.

Cestu z epidemie vidí v očkování, ale dokud nebude proočkována většina populace a neklesne počet covid pozitivních osob v nemocnicích, vláda podle Blatného musí žádat o prodloužení nouzového stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…