Čtěte, co by prý Václav Havel dnes řekl na uprchlickou krizi. Je to překvapivé

22.10.2015 11:01

Někdejší velvyslanec ve Velké Británii a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský se zamyslel nad tím, co by řekl náš první porevoluční prezident o uprchlické krizi. Žantovského závěry možná leckoho překvapí.

Čtěte, co by prý Václav Havel dnes řekl na uprchlickou krizi. Je to překvapivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský podepisoval svou knihu o Václavu Havlovi

Žantovský v komentáři pro Hospodářské noviny uvádí, že Havlovým prvním instinktem by bylo poskytnutí pomoci. Zároveň by ale byl prý dalek toho, dělat nějaká všeobjímající gesta ke všem, kdo se v současné době chtějí usadit v Evropě.

Náš první porevoluční prezident by prý argumentoval tím, že těžko namačkáme do Evropy všechny lidi, kteří jsou nespokojení s režimy ve svých zemích. Žantovský také připomíná, že se Havel v roce 1986 nechal slyšet, že je občas dobré lidem, kteří žijí v totalitních režimech připomínat, že i oni by měli něco udělat pro jejich svržení. A ne jenom utíkat. Podle ex-diplomata by tak dnes Havel apeloval na řešení uprchlické krize přímo v ohniscích konfliktů.

Co se týče budoucnosti Evropy, Havel prý často hovořil o hledání étosu, který by podpořil její integraci. Stávající uprchlická krize by dle Žantovského mohla být tím semínkem, ze kterého evropský étos vyraší a rozroste se. „Havel by nicméně pochyboval, zda je tento étos možné zasadit, nebo dokonce zakořenit s pomocí nějakých dekretů,“ myslí si Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…