Dalík poprvé od propuštění z vězení promluvil. Svěřil se Slonkové

23.11.2019 16:31

Okresní soud ve Znojmě v pondělí po dvou a půl letech podmíněně propustil z vězení lobbistu Marka Dalíka, odsouzeného na pět let do vězení za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Dalík nyní poprvé od svého propuštění promluvil do médií. Rozhovor poskytl novinářce Sabině Slonkové z webu Neovlivni.cz. Kromě jiného vyvrací tvrzení článku Aktuálně.cz o jeho údajných protekčních podmínkách ve vězení. Nejhorší podle jeho slov byla absolutní ztráta osobnosti a identity.

Dalík poprvé od propuštění z vězení promluvil. Svěřil se Slonkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Krátce po Dalíkově propuštění vzbudil vášně článek Bakalova serveru Aktuálně.cz, který píše o jeho údajných protekčních podmínkách ve vězení. To rozpoutalo v řadě médií i u politiků diskusi nad otázkou, zda Dalík trest strávil v luxusním penzionu, kam chodil coby vězeň pracovat. 

Lobbista Dalík se proto rozhodl osvětlit, jak si svůj trest odpykával. Slova o příjemném pobytu v luxusním penzionu důrazně odmítá. „Luxusní penzion je jako rádio Jerevan. Není luxusní a není to penzion. To vidí každý, kdo se tam přijede podívat,“ zdůraznil muž, jenž před lety platil za hlavního zákulisního hráče české politiky. Přiblížil, že se jedná o komplex několika budov, kde jsou nájemní byty, nejrůznější provozovny, dílna a nejmenší část tvoří ten penzion.

Objekt prý patří čtyřem majitelům, manželským párům. „Nemá jednu majitelku, jak se taky chybně psalo. Ti majitelé nemají žádné zaměstnance, najímají různé lidi a také jim tam docházejí vězni. Jedna z těch majitelek dělá ekonomiku, faktury, a její manžel to průběžně udržuje, vylepšuje a rekonstruuje. A já mu byl k ruce. Byla to každodenní práce, která začíná úklidem, přes drobné opravy, rekonstrukce toalet nebo koupelen. Dělali jsme také fasádu,“ sdělil Slonkové. Majitelé jsou podle jeho slov drobní živnostníci bez vlastních zaměstnanců a vězni prý u nich pracují přes deset let.

Anketa

,,Míra na Hrad", křičel dav na Miroslava Kalouska. Chcete Kalouska za prezidenta?

4%
96%
hlasovalo: 22205 lidí
Kontroly prý chodily často a bylo jich nepočítaně. „Byly to přepadovky přímo v tom areálu, a ne zcela standardní, co vím. A chci říct ještě jednu věc: bohužel, můj obličej už je natolik známý, že kdybych tam dělal něco, co bych dělat neměl, určitě by se našel někdo, kdo by to tak nenechal,“ podotýká s tím, že by pravidla nikdy neporušoval i proto, aby si nezkazil šanci na podmíněné propuštění.

Práce v objektu, kde se nachází i penzion, však prý netrvala po celou dobu jeho pobytu ve vězení. „Celkem 13 měsíců jsem byl jen ve věznici. Jeden z vězňů na mne stále posílal udání,“ pokračoval Dalík, podle nějž šlo o známého kverulanta, se kterým ani nebyl v žádném kontaktu.

Těžko se prý vybírá jedna nejhorší věc týkající se pobytu ve věznici, spíše jde o jednotlivosti. „Jako třeba jedna sprcha na padesát lidí. Sedm lidí na cele, z nichž dva tak chrápou, že se prostě nevyspíte. Žádné soukromí. Ale to jsou věci, na které si zvyknete. Když tak přemýšlím, nejhorší je absolutní ztráta osobnosti a identity,“ říká Dalík.

Stále má pocit křivdy z toho, že byl odsouzen za něco, co nespáchal. Naučil se s tím však žít. „Ale tak trochu pořád doufám, že se za nějakou dobu ukáže, jak to ve skutečnosti s těmi pandury bylo. Že někdo řekne pravdu,“ poznamenává.

Stále odmítá, že by si kdy říkal o půlmiliardový úplatek. Mělo jít o prodloužení provizní smlouvy, kterou prý tehdy měli lidé napojení na ČSSD, a měla být převedena na lidi spojené s občanskými demokraty. „Je to verze, na které trvám, a je pravdivá. Má logiku. Žádný úplatek jsem nevzal, nikoho jsem nepodvedl,“ dodává na závěr v rozhovoru pro Neovlivni.cz Dalík, jenž prý má stále naději, že někdo z aktérů, třeba ze zahraničí, o celé věci jednou promluví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…