Další nezapomenutelná perla předsedy Junckera: Proč bychom měli zvyšovat vojenské výdaje? Naší obranou je humanita

19.02.2017 14:15

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se vymezil proti požadavkům amerického prezidenta Donalda Trumpa na zvýšení výdajů v rámci NATO. Domnívá se, že na problém je nutné nahlížet z více směrů. Uvedl to server Telegraph.co.uk.

Další nezapomenutelná perla předsedy Junckera: Proč bychom měli zvyšovat vojenské výdaje? Naší obranou je humanita
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Juncker

Republikánský prezident Donald Trump kritizuje členské země NATO již od začátku své předvolební kampaně. Podle něj totiž tuto organizaci zneužívají a nepřispívají dostatečnými prostředky. Juncker se však domnívá, že růst armádních výdajů je v současné době těžko obhajovatelný.

Zmínil také podporu rozvoje a humanitární pomoci v rámci EU, jež je podle něj důležitým aspektem spolupráce Unie na výdajích na obranu.

Juncker dokonce vyjádřil názor, že moderní bezpečnostní politika nemůže vycházet jenom z vojenské obrany. Evropa to podle něj ví, a proto významně investuje například do rozvojových projektů nebo do humanitárních akcí, které následně posilují její bezpečnost lépe. "Nemám rád, když nám naši američtí přátelé zúžují koncept bezpečnosti na vojenství," vykládal dále Juncker.

„Když se podíváte na to, co Evropa dělá v obraně, na humanitární a rozvojovou pomoc, srovnání se Spojenými státy vypadá poněkud jinak. Moderní politika nemůže být jen o zvyšování výdajů na obranu,“ shrnul své myšlenky předseda Evropské komise. Proto musí evropské země "svázat svou bezpečnost s efektivnějšími druhy investic".

Původní text ZDE.

Trumpovy výroky v minulém týdnu připomněl také ministr obrany James Mattis, a to na středečním setkání členských zemí. Podle něj je důležité, aby tyto země nespoléhaly na „členské krytí“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…