Další rána pro Haleyovou. Trump ji suverénně porazil na její domácí půdě

25.02.2024 9:30 | Monitoring

Donald Trump v sobotním republikánském klání v Jižní Karolíně snadno porazil svou poslední významnější soupeřku Nikki Haleyovou. Přiblížil se tak republikánské nominaci do listopadových prezidentských voleb, uvedla agentura Reuters.

Další rána pro Haleyovou. Trump ji suverénně porazil na její domácí půdě
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Bývalý prezident Trump zvítězil s 59,8% podporou oproti 39,5 % pro Haleyovou, přičemž podle Edison Research bylo sečteno 99 % hlasů. Celostátní průzkumy veřejného mínění před sobotou dávaly Trumpovi průměrný náskok 27,6 procentního bodu, uvedla agentura Reuters.

„Čtyřicet procent není žádná malá skupina,“ řekla Haleyová ke svému podílu hlasů. „V našich republikánských primárkách je obrovské množství voličů, kteří říkají, že chtějí alternativu,“ dodala.

Bývalý prezident byl v Jižní Karolíně všeobecně favorizován na vítězství, a to navzdory jeho obviněním z trestných činů a navzdory postavení Haleyové jako rodačky z Jižní Karolíny, která získala dvě funkční období jako guvernérka.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26574 lidí
Velké vítězství posílilo výzvy Trumpových spojenců, aby Haleyová, jeho poslední zbývající vyzyvatelka, odstoupila z boje. Haleyová, která překonala očekávání vycházející z průzkumů veřejného mínění, však vzdorovitě trvá na tom, že bude bojovat přinejmenším do „superúterý“ 5. března, kdy se uskuteční primárky ve velké skupině států najednou.

Trump zatím ovládl všech pět republikánských primárních voleb; předtím zvítězil v Iowě, New Hampshire, Nevadě a na Amerických Panenských ostrovech.

Svůj vítězný projev pronesl Trump v Columbii, několik minut po uzavření volebních místností. „Nikdy jsem neviděl Republikánskou stranu tak jednotnou jako je teď,“ řekl.

Imigrace, kterou Trump učinil středobodem své kampaně, byla podle exit pollu společnosti Edison pro voliče v sobotu tématem číslo jedna. Tuto otázku uvedlo 39 % voličů, což je více než 33 %, kteří uvedli, že je nejvíce zajímá ekonomika.

Opět však exit polls poukázaly i na Trumpovu vlastní slabinu. Téměř třetina voličů uvedla, že by nebyl způsobilý vykonávat funkci prezidenta, pokud by byl usvědčen z trestného činu.

Trumpův první trestní proces má začít 25. března v New Yorku. Je obviněn z falšování obchodních záznamů s cílem zakrýt platby za mlčení, které během kampaně v roce 2016 poskytl pornohvězdě Stormy Daniels.

Čelí třem dalším souborům obvinění, včetně federální obžaloby, podle níž se spolčil s cílem zvrátit Bidenovo volební vítězství v roce 2020.

Trump ve všech případech tvrdí svou nevinu a bez důkazů tvrdí, že obvinění pocházejí ze spiknutí demokratů s cílem zmařit jeho kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čižinskému pod nosem! Obnažená „umělkyně“ se producírovala před dětmi

18:34 Čižinskému pod nosem! Obnažená „umělkyně“ se producírovala před dětmi

Umělkyně Kateřina Olivová opět budí kontroverze. Tentokrát po internetu koluje video, jak celá obnaž…