Dáme, přidáme, zvýšíme. Partaje začaly slibovat, co všechno vám po volbách rozdají. Věříte jim?

18.09.2017 12:12

Blíží se volby, a tak není asi nic neobvyklého, že strany slibují občanovi zvýšení jeho příjmů, nižší daně a levnější jídlo. Píše o tom dnešní Právo i MF Dnes.

Dáme, přidáme, zvýšíme. Partaje začaly slibovat, co všechno vám po volbách rozdají. Věříte jim?
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nejštědřejší program má podle deníku Právo sociální demokracie. Slibuje konkrétní částky například průměrný příjem, jenž by měl do roku 2022 představovat 40 tisíc, již však neuvádí, kde se při snižování daní vezmou peníze na zvyšování příjmů. Podle finančního poradce Františka Macháčka jediná TOP 09 upozorňuje, že ekonomický růst tady nemusí být vždy a že je třeba tvořit rezervy. 

Ekonomika by v případě naplňování plánů ČSSD musela ročně růst zhruba o sedm procent, uvádějí analytici. Více peněz do rodinných rozpočtů by podle socálních demokratů mohlo přivést i to, že by pečivo, mléko, maso, ryby či ovoce byly nově v pásmu desetiprocentní daně z přidané hodnoty. Navrhují i progresivní zdanění fyzických osob, píší v Právu. 

Hnutí ANO by pak rádo posílilo rodinné rozpočty učitelských rodin, kdy chce navýšit platy učitelům na 150 procent jejich současné výše. „Zavedeme zaměstnanecký výdajový paušál ve výši 500 korun měsíčně, to znamená šest tisíc korun ročně, prostřednictvím slevy na pojistném. Budeme tím alespoň částečně kompenzovat výdaje zaměstnanců na dojíždění nebo například zvyšování kvalifikace,“ všímá si Právo také volebního programu hnutí ANO, jež slibuje mimo jiné i zrušení superhrubé mzdy a počítá se snížením sazby daně z příjmu fyzických osob. A láká i na snížení DPH u točeného piva z 21 na 10 procent.

ODS pak počítá se společným zdaněním manželů, ale i změnami sazeb DPH. TOP 09 chce rovněž prosadit dvě sazby DPH, zajistit efektivní výběr daní. KDU-ČSL se pak zaměřuje na rodiny s dětmi, kdy by ráda prosadila státní příspěvek rodinám s hypotékou, a to podle počtu dětí. 

Rodiny se třemi a více dětmi pak chce podle MF Dnes zvýhodnit i SPD, komunisté by pak podpořili i rodiny s jedním dítětem. 

Zajímavostí je pak bezesporu také to, že se ve volebních programech objevují novomanželské půjčky na vybavení domácností, které podle MF Dnes navrhují sociální demokraté, SPD i komunisté. Lidovci a hnutí STAN by pak rádi zavedli zvýhodněné půjčky na bydlení pro rodiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…