Daňové zlodějny vzrostly o polovinu. Policie zabavila rekordní sumy

09.05.2013 8:41

Závažnou hospodářskou kriminalitu páchají převážně organizované skupiny a uvniř těchto skupin panuje přesná dělba práce. Lidovky.cz píší, že tyto a další informace přinesla aktuální zpráva Ministerstva vnitra. Nejvyšší škody podvodníci napáchali v oblasti daňové kriminality, kde se počet zjištěných případů zvýšil o 50 %.

Daňové zlodějny vzrostly o polovinu. Policie zabavila rekordní sumy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Organizované skupiny, které páchají závažnou hospodářskou kriminalitu, jsou jednak dobře organizovány a lidé v nich prý mají přesně rozdělenou práci a jednotlivé úkoly. "S těmito formami kriminality jsou spojeny specifické korupční aktivity a snaha o uplatňování vlivu ve státní správě, samosprávě, policii a soudech," uvádí Ministerstvo vnitra ve zprávě o vnitřní bezpečnosti za minulý rok..

Nejvyšší škody prý podvodníci napáchali v oblasti daňové kriminality, kde se počet zjištěných případů zvýšil o 50 %. Lidovky.cz vybírají ze zprávy i příklad. Policie odhalila organizovanou skupinu osmi osob, která obchodovala s pohonnými hmotami a prý okrádala stát na daních. "Trestnou činností byla zkrácena DPH o více jak 810,5 milionů korun. Většina získaných financí byla účelově vyváděna bankovními operacemi do zahraničí," uvádí výroční zpráva s tím, že v čele této skupiny stál občan Chorvatska.

"Modi operandi páchání závažné daňové trestné činnosti jsou zpravidla značně sofistikované a variabilní ve vztahu k platné daňové legislativě a vykazují všechny znaky organizovaného zločinu," dodává zpráva s tím, že i proto trvá vyšetřování těchto případů mnohdy i několik let.

ÚOKFK podal o 92 % více podnětů k trestnímu řízení než v roce 2011

Pachatelé vloni způsobili o deset miliard vyšší škodu než v roce 2011. "Výrazný nárůst zjištěných škod je ovlivněn prý i zvýšenou aktivitou Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, který podal o 92 % podnětů k trestnímu řízení více než v roce 2011," uvádí Ministerstvo vnitra ve zprávě.

Podle Lidovek.cz detektivové útvaru zajistili majetek v rekordní výši 2,76 miliardy korun, oproti 1,51 miliardy v roce 2011. Největší část zajištěného majetku prý tvoří 1,35 miliardy korun v kauze Mostecké uhelné společnosti.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…