David Rath to asi má špatné. Zde je zasvěcená prognóza výsledku soudu

08.04.2015 8:06

Podle MF DNES čeká Davida Ratha po vyměření trestu odnětí svobody na 7,5 let manželům Kottovým, zlá zpráva. Jelikož žalobce ho označil za hlavu organizované skupiny, která ovlivňovala zakázky za tučné úplatky, může se očekávat trest vyšší.

David Rath to asi má špatné. Zde je zasvěcená prognóza výsledku soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Dle MF DNES je trest pro manžele Kottovy jen polovinou trestní sazby, Rath prý tak může počítat i s trestem minimálně 8,5 roku odnětí svobody, jelikož je to politik a veřejná osoba, a zároveň byl označen za hlavu celé skupiny.

Rath prý vinu popírá, ale je si vědom toho, že soud může rozhodnout o jeho vině ještě výraznějším trestem než v případě Kottových. „Pokud bude rozhodovat tento soud a tento soudce, pak to skutečně očekávám,“ řekl prý Rath po oznámení verdiktu nad Kottovými.

MF DNES píše, že soud přijde s konečným rozsudkem nad bývalým hejtmanem Středočeského kraje v květnu. Soudce Pacovský prý při včerejším verdiktu dokonce i Ratha zmínil ve svém projevu: „Úplatky byly určené pro Kotta, Kottovou a hejtmana.“ Žalobce Petr Jirát prý rozsudek okomentoval s tím, že pro Ratha to nebylo nic příjemného. „Davidu Rathovi se úterní rozsudek určitě neposlouchal pěkně,“ řekl prý Jirát.

Soud prý neuznal obhajobu Kottových a Ratha, kteří se hájili s tím, že soud používal odposlechy policie, které byly nesrozumitelné a špatně je tak pochopil. Soud to však prý odmítl s tím, že použil jen ty odposlechy, kterým bylo rozumět.

Investigativní novinářka Sabina Slonková na serveru Neovlivní.cz komentovala událost s tím, že to Rath po včerejším verdiktu nebude mít zcela určitě jednoduché. Neboť manžele Kottovy i bývalého hejtmana Středočeského kraje doprovází tytéž důkazy, jako jsou nalezené peníze a odposlechy. Rath prý už může počítat s tím, co ho čeká v květnu. Jeho šance na osvobození jsou dle Slonkové zcela minimální.

Sám Rath počítá ,,na 99,9 procenta" s tím, že odsouzen bude, jak sdělil deníku Blesk. Zdůraznil však zároveň, že jak mnohokrát neúspěšně se svou obhajobou namítl, považuje soudce Pacovského za podjatého.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…