David Rath zůstane bez trestu, obávají se LN

03.11.2016 9:47

Exhejtmanovi a exposlanci Davidu Rathovim se může podařit vyváznout bez trestu, spekulují Lidové noviny nad obavami, které podle všeho v justici panují. Vrchní soud totiž v polovině října zrušil nepravomocný rozsudek posílající politika do vězení za ovlivňování stavebních zakázek. Co bude dál?

David Rath zůstane bez trestu, obávají se LN
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Obhajoba v současnosti útočí na klíčové důkazy. O jejich pořízení prý rozhodoval nesprávný soud, konstatuje deník. Žalobci však mají za to, že nepochybili. 

Ratha zadržela v květnu 2012 policie s krabicí se sedmi miliony korun. Vše vypadalo jednoznačně, nyní se však žalobci obávají, že vrchní soud zpochybní ve zdůvodnění verdiktu způsob, jakým vyšetřovatelé důkazy získali, uvádí Lidové noviny. Jedním z nich je mimo jiné odposlech, v němž Rath s Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem hovoří o penězích za údajné ovlivnění zakázky týkající se rekonstrukce zámku Buštěhrad. 

Vyšetřovatele například dlouhodobě kritizuje advokát Tomáš Sokol. A to za to, že odposlechy či domovní prohlídky schvaloval nesprávný soud v Ústí nad Labem. Rozhodovat podle něj prý měly soudy ve Středočeském kraji, kde byly spáchány údajné trestné činy. 

Mluvčí vrchního soudu Jan Fořt zatím nebyl příliš sdílný. „Písemné usnesení by mohlo být hotové kolem 20. listopadu. Pak jej doručíme krajskému soudu a už s věcí nebudeme mít nic společného,“ uvedl. 

Jak informují Lidové noviny, Ústavní soud letos v dubnu vydal stanovisko, ve kterém upřesnil problematiku místní příslušnosti soudů v takzvaném přípravném řízení. „Návrhy žalobců krajských státních zastupitelství a vrchních státních zastupitelství v přípravném řízení musejí směřovat vůči okresnímu soudu příslušnému podle § 18 trestního řádu,“ zaznělo ve verdiktu. 

Prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula je však přesvědčen, že tento ústavní nález neplatí pro případy, které začaly před rozhodnutím ústavních arbitrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…