Nestojíte lidem za to, aby šli k volbám, vzkázal David Rath ČSSD. Pro novou hejtmanku má tyto úkoly

19.10.2016 8:07

Vrchní soud včera zrušil nepravomocný rozsudek nad někdejším hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem (ČSSD), jenž za korupci původně dostal 8,5 let za mřížemi. „Nedostal jsem zatím odůvodnění, tak nic víc nevím,“ netušil důvody Rath, jenž poskytl rozhovor deníku Blesk.

Nestojíte lidem za to, aby šli k volbám, vzkázal David Rath ČSSD. Pro novou hejtmanku má tyto úkoly
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Rath tak prozatím ani netuší, zda včerejší rozhodnutí soudu nesouvisí s jeho odvoláním z května, které mělo skoro 200 stran a zcela rozcupovalo rozsudek předchozí instance. „V rozsudku jsou desítky rozporů. Na jednom místě tvrdí něco, co na jiném zase popírá,“ říká Rath.

Podle svých slov žije již několik let ve velké nejistotě. „Nestěžuji si, musí tak žít mnoho lidí,“ říká. „Trpí tím všichni i v mém okolí. Bereme to jako potíže, které s sebou život přináší a člověk je musí zvládnout,“ nechal se slyšet. „Několik let už žiji s vidinou, že půjdu do vězení, a i když je to krajně nespravedlivé, tak jsem s tím smířen. Život k nám často spravedlivý prostě není a já jsem se naučil to brát jako fakt,“ zmínil.

Rath v současné době pracuje především v ordinaci v Hostivici. Pomáhá i s řízením rodinných firem. „Navíc v posledních měsících jsem psal thriller odehrávající se v Evropě budoucnosti, zmítané náboženskými a etnickými konflikty. Musel jsem si hodně věcí nastudovat, a to jak z historie, tak z principů jednotlivých náboženství,“ svěřil se Blesku.

Své řekl i ke sporům s bratrem Michalem, s nímž se pře kvůli dědictví po otci. Podle svého bratra on zanedbal péči o umírajícího otce, David Rath na něj pro změnu podal trestní oznámení kvůli údajné krádeži jiného rodinného dědictví. 

„Bratr se k otci nechoval dobře, proto otec sepsal závěť v můj prospěch. Bratr na mě činil nátlak, abych se dědictví zřekl, jinak že mě ‚zničí‘, i v rámci probíhajícího trestního stíhání. Dokonce se propojil s vyšetřovateli, jmenovitě paní Šebkovou, a sepsal na mě trestní oznámení. Smutné je, že místo aby se o otce staral a choval se k němu pěkně, tak teď se snaží zpochybnit jeho rozhodnutí, a navíc mě poškozuje, ač jsem mu nikdy nic špatného neudělal. Opět v tom nejsem sám, hádky o dědictví jsou v mnoha rodinách,“ odvětil Rath.

Závěrem se pak Rath vyjádřil k výsledkům krajských voleb a k nové hejtmance Středočeského kraje Jaroslavě Jermanové (ANO). „Je potřeba dobudovat nemocnice a vybudovat nové školy a školky. Slíbila i dálnice, tudíž očekávám, že spolu s panem Babišem a ministrem Ťokem rychle dostaví celý zbytek okruhu okolo Prahy, dálnici na Benešov, do Rakovníka a za Příbram na Písek. Měla by najít peníze na záchranu ruiny zámku v Buštěhradu a čekám, že ho dokáže rekonstruovat za méně peněz, než kolik stála ta tzv. korupční zakázka,“ zmínil. Podle jeho slov již za pár měsíců poznáme, co byla jen slova a jaké jsou skutky. 

Za neúspěchem v krajských a senátních volbách pak Rath vidí skutečnost, že ČSSD je taková bez chuti a bez zápachu, prostě bezvýrazná. „Skoro nikoho nenadchne a nestojí lidem za to, aby šli k volbám,“ řekl. Bohuslav Sobotka dle jeho slov musí zůstat premiérem až do parlamentních voleb, ale vůdcovství k příštím volbám by měl předat někomu jinému.

„Bylo by to dobré pro něho osobně a jeho budoucnost, ale i pro šance ČSSD uspět. Obdobný postup jsem před lety radil i Jiřímu Paroubkovi, tedy aby neodcházel, ale dovedl ČSSD ke sjezdu, na kterém by již nekandidoval,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…