Davová hysterie, kýč. Gott jako symbol obyčejného pracujícího lidu? Novinářka si ťuká na čelo

12.10.2019 18:25

Politici a jiní využívají úmrtí Karla Gotta a Vlasty Chramostové k rozdělování společnosti, všímá si redaktorka Lidových novin Jana Machalická. Úmrtí populárního zpěváka navíc podle jejích slov poslouží k dehonestaci prvního prezidenta ve svobodné době Václava Havla. A za ještě trapnější označuje snahu vytvářet z Gotta symbol obyčejného pracujícího lidu. „Přihlížíme davové hysterii a kýči dohromady,“ dodává.

Davová hysterie, kýč. Gott jako symbol obyčejného pracujícího lidu? Novinářka si ťuká na čelo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vzpomínka na Karla Gotta na ruském Kanálu Jedna

Redaktorka Machalická nevěřícně sleduje, jaká politická hra se rozpoutala kolem pohřbívání Karla Gotta a Vlasty Chramostové. „Hra, v níž se s nebožtíky bude hauzírovat a vytloukat z nich politický kapitál. A že se budou oba kádrovat, zda si zaslouží posmrtné pocty, a že to opět národ rozdělí na dva tábory,“ dodává.

Navrch ještě dokonce úmrtí populárního zpěváka poslouží k dehonestaci prvního prezidenta ve svobodné době Václava Havla. „Srovnávání Václava Havla s Karlem Gottem je prostě nemístné a Karel Gott by se sám nikdy tak nevymezoval, Václava Havla si vážil a bylo by mu to trapné,“ podotýká Machalická.

„Ještě trapnější je snaha vytvářet z Gotta symbol obyčejného pracujícího lidu, který už se prý nenechá mustrovat za své minulé životy. Bude Mistrovi stavět oltáříčky po celé zemi, čímž prý reaguje na útoky kavárny, jež je nutí omlouvat se za to, že za Husáka žili, vychovávali děti. Jak z úvodníku Rudého práva je pak blábol, že Gott je ta správná modla, jelikož pocházel z dělnické třídy a vypracoval se,“ píše redaktorka, s tím, že měl talent a prosadil se.

Nyní podle Machalické přihlížíme davové hysterii a kýči dohromady, o finančním efektu ani nemluvě. „Celý ten cirkus, který se kolem rozpoutává, s Gottem samotným, s tím, jaký to byl člověk či jaký byl jeho skutečný umělecký přínos, nemá nic společného. Opravdu to celé ujelo do šklebu, v němž se odráží současné rozdělení společnosti, a politici a veřejné osoby místo toho, aby měli rozum a nepřitápěli pod kotlem, se předhánějí v dalším rozeštvávání,“ všímá si.

Výrok o přejmenování letiště na Karla Gotta hned Karel Schwarzenberg vložil do úst Klausovu klanu, aniž by měl důkaz, a duchovní Halík také vše zbytečně hrotí, míní redaktorka. „Výroky z druhé strany spektra jsou snad ještě příšernější, nezakrytě populistické a budí dojem, že se tu otevírá nemalý prostor pro adoraci minulého režimu a bagatelizování toho, co prováděl – slavným i obyčejným lidem,“ hrozí se.

Spousty upřímně truchlících lidí veřejně deklarují, že Gott svými písněmi naplňoval jejich život, že se pro ně zastavil čas. Podle Machalické by si každý sám měl odpovědět na otázku, co to o nás vypovídá. A jaké hodnoty vyznává velká část naší společnosti. „Je smutné, že jí životy naplňuje zpěvák – pop music – a ne třeba lidé, kteří posunuli vývoj různých oborů, ať přírodovědných či humanitních, třeba jako profesor Antonín Holý, geniální objevitel léku proti AIDS,“ uzavírá s tím, že doba je povrchní, ale děláme ji takovou hlavně my sami.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…