Dejte na fištrón, vzkazuje kníže. Zeman zase radí volit menší zlo

25.01.2013 7:18

Deník Blesk položil oběma kandidátům na prezidenta několik otázek. Jejich odpovědi přináší v pátečním vydání, tedy v den zahájení druhého kola volby. Na otázky jak by se vypořádali s tím, že jsou spojování s určitými osobami nebo co si myslí o udělování amnestie a milostí, odpovídali Karel Schwarzenberg (TOP 09) i Miloš Zeman (SPOZ). Oba dostali také možnost vzkázat čtenářům, proč zvolit právě je.

Dejte na fištrón, vzkazuje kníže. Zeman zase radí volit menší zlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Karel Schwarzenberg má podle redaktorky, která s ním vedla rozhovor, obrovské charisma, ale měl by podle ní mít v zásadních otázkách jasno. Nejistě prý reagoval třeba na otázku, kdy a v jakém případě by jako prezident a zároveň vrchní velitel ozbrojených sil aktivoval vojsko. "Na tuto věc se musím ještě pořádně podívat. Je to omezené ústavou," řekl.

Naproti tomu se Miloš Zeman z pohledu autorky snažil reagovat pohotově a s nadhledem. Snad jen půl minuty zapřemýšlel nad tím, kdy se naposledy viděl s Miroslavem Šloufem. "Pan Šlouf je šťastný dědeček, který se těší ze svých pěti vnoučat. Několik měsíců už jsem ho neviděl," řekl nakonec.

Kalousek patří na ministerstvo

Jako je Zeman spojován právě třeba se Šloufem, Schwarzenbergovi mnozí vyčítají, že je loutkou, za jejíž nitky tahá ministr Miroslav Kalousek (TOP 09). Kníže ale odmítá, že v případě svého zvolení by se s ním radil: "Ne, pan Kalousek je vynikající ministr financí a doufám, že zůstane působit tam".

Vládnutí kabinetu Petra Nečase nechce Schwarzenberg hodnotit, protože je jeho součástí. Doufá ale, že reformní kroky, které vláda učinila, lidé časem ocení.

Zeman má v otázce ohledně reforem současné vlády jasno. "O žádných reformách jsem zatím neslyšel. Zdražení potravin a léků je jen zdražení. Soukromé penzijní fondy jsou pouze omezením zdrojů pro vyplácení starobních důchodů. A církevní restituce? To je jen vytažení stovek miliard z kapes daňových poplatníků," říká.

Amnestie ano, ale...

Zatímco Schwarzeneberg je pro zachování práva hlavy státu udělovat amnestie za užitečný nástroj, ačkoli rozhodně ne v podobě, jaké jsme byli nedávno svědky, Zeman by právo udělovat amnestie věřil spíše do rukou parlamentu. "Já sám bych neuděloval ani amnestii, ani milosti," uvedl.

Oba kandidáti prostřednictvím deníku Blesk také vzkázali voličům, proč by měli svůj hlas dát právě jim.

"A můj vzkaz vám? Jděte volit, protože ten, kdo nevolí, dá vždycky polovinu hlasu tomu, kdo mu není příliš sympatický. Já vím, že tato volba není ani tak volbou největšího dobra jako spíše nejmenšího zla," vzkazuje Miloš Zeman.

"Jak se rozhodovat mezi mnou a panem Zemanem? Je praktické používat fištrón a dobře se zamyslet podle toho, komu byste svěřili své děti a komu zase své peníze. Takže vzkazuji: my jdeme do toho, pojďte s námi!" vyzývá voliče Karel Schwarzenberg.

Rozsáhlá inzerce

V první den volby se také deník zaplnil inzercí na podporu jednoho nebo druhého z obou kandidátů. A tak na jedné stránce stojí argumenty, proč nevolit Karla Schwarzenberga, zatímco o pár listů dál se nás kníže snaží přesvědčit, abychom právě jemu odevzdali svůj hlas.

A stejně je to i na straně Miloše Zemana. Z jednoho inzerátu se pyšní podporou neúspěšných kandidátů, zatímco na dalším inzertním místě varuje strana TOP 09: "Nevolte Miloše. Nevolte méně peněz pro vaši obec."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …