Děkovné mše za svobodu v katedrále sv. Víta ze zúčastní i prezident

15.11.2014 6:01

V katedrále sv. Víta začne dnes v 10:00 bohoslužba ke cti sv. Anežky České, která má být poděkováním za 25 let života ve svobodné zemi. Sloužit ji bude vatikánský státní tajemník Pietro Parolin, který od pátku pobývá v Česku. Mše se zúčastní představitelé tuzemského společenského i politického života včetně prezidenta republiky.

Děkovné mše za svobodu v katedrále sv. Víta ze zúčastní i prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Se svatořečením Anežky České má mnoho lidí spojený pád komunismu. Pouhých pět dní předtím, než na Národní třídě vypukla sametová revoluce, připomněl v Římě během svatořečení kněz Tomáš Halík dávnou pověst, která říkala, že „až bude svatá Anežka svatořečena, bude v Čechách konečně dobře“.

Účast deseti tisíc Čechů, které komunistický režim tehdy pustil do Říma na kanonizaci, bývá označována za jedno ze znamení konce komunismu. Když poutníci při audienci ve Vatikáně volali, že papež musí do Prahy, zdálo se to těžko uskutečnitelné. Ani ne za půl roku Jan Pavel II. do Prahy ale přijel.

Přítomní si připomenou poselství kardinála Tomáška

Po bohoslužbě se dnes kardinál Parolin setká se zástupci disentu a přáteli prezidenta Václava Havla. Kromě kardinálů Dominika Duky a Miloslava Vlka budou přítomni biskup Václav Malý, Tomáš Halík, Kamila Bendová, Dana Němcová či František Reichl, který v roce 1989 pořádal pouť věřících do Říma na kanonizaci Anežky České.

Organizátoři plánují na Hradčanském náměstí připomenout atmosféru listopadu 1989. Václav Malý přečte z balkonu Arcibiskupského paláce poselství kardinála Tomáška, které četl na Václavském náměstí 21. listopadu 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…