Děkujeme, pane Bakalo. Miliardář je hlavním sponzorem nového fóra maďarské opozice

22.09.2020 7:21

Podnikatel Zdeněk Bakala se prostřednictvím jím vlastněného vydavatelství Economia rozhodl podpořit maďarský zpravodajský web Telex.hu, jenž je tvořen z bývalých členů opozičně zaměřeného portálu Index.hu, kteří odešli kvůli údajnému nátlaku z vládních kruhů kabinetu Viktora Orbána. Bakala má být „ohroženou svobodou projevu a médií v Maďarsku“ znepokojen a na rozjezd maďarskému médiu přispěl částkou ve výši 200 tisíc eur, v přepočtu přes 5,4 milionu korun.

Děkujeme, pane Bakalo. Miliardář je hlavním sponzorem nového fóra maďarské opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí
Management vydavatelství Economia spolu s jeho vlastníkem Zdeňkem Bakalou podporují nově vzniklé maďarské médium s tím, že má jít o pomoc, aby žurnalisté mohli pokračovat v „kvalitní nezávislé žurnalistice“.

Telex.hu vznikl zejména spojením některých bývalých redaktorů opozičně zaměřeného portálu Index.hu. Z toho novináři odešli v červenci, když jim vedení nevyhovělo v požadavku, aby povolalo zpět do funkce šéfredaktora Szabolcse Dulla. Ten podle svého vyjádření server kritický vůči premiérovi Viktoru Orbánovi hájil před pokusy o nátlak.

Tři vedoucí pracovníci a zhruba šedesátka novinářů si stěžovala už od roku 2018, kdy podle nich po změně majitele společnosti, která má na serveru na starosti prodej reklamního prostoru, začala být ohrožena jejich schopnost informovat o dění v zemi nezávisle. Poloviční podíl ve firmě kontrolující reklamní příjmy portálu totiž tehdy získal Miklós Vaszily, podnikatel s blízkými vazbami na vládní stranu Fidesz.

Předsedkyně představenstva mediálního domu Economia Zuzana Řezníčková novináře ocenila. „Naštěstí se tým bývalých redaktorů Indexu rozhodl v kvalitní nezávislé žurnalistice pokračovat v rámci nového média, on-line portálu Telex,“ uvedla.

Bakala je podle ní stavem v Maďarsku znepokojený: „Náš vlastník i my všichni z Economie s narůstajícím znepokojením sledujeme ohroženou svobodu projevu a médií v Maďarsku.“

Telex měl Bakalu zaujmout poté, co si přečetl rozhovor s jeho šéfredaktorkou Veronikou Munk v týdeníku Respekt.

Redakce Bakalovi poděkovala prohlášením: „Podle našeho nejlepšího profesního vědomí jsme přesvědčeni, že úmysl podpory je upřímný a osoba dárce není problematická.“ Obě strany výhledově nevyloučily i další spolupráci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…