Proč si ČT stále zve tyto lidi? To víte... U Xavera se rýpalo i do nedohledatelných peněz. A ten Bakala...

24.04.2020 18:08

Novinář a komentátor Petr Žantovský se v pořadu XTalk Luboše Xavera Veselého obul do českého mediálního prostředí. „Když něco řekne pan Babiš nebo pan prezident, tak je to špatně, když něco řekne pan Kalousek nebo paní Adamová, tak ačkoliv to nemá žádný odborný podklad a je to nějaký opoziční výkřik, tak je to správně, protože oni by to přece udělali mnohem lépe,“ vyjevuje, jak u nás novináři referují dle svých politických sympatií. Následovala hutná diskuse o neziskovkách a o České televizi. „Ti moderátoři využívají toho, že předem vědí, co ti lidé odpoví,“ vzneslo se na konto výběru hostů naší veřejnoprávní televizí.

Proč si ČT stále zve tyto lidi? To víte... U Xavera se rýpalo i do nedohledatelných peněz. A ten Bakala...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí
Tvrdí, že aktuální situaci média zvládají „improvizovaně“. „Hodně se improvizuje, málo se ví,“ myslí si. Informacím o koronaviru, podle jeho mínění, nerozumí ani nikdo ve vládě včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Vyznat se v tom umí jen malé množství epidemiologů, z nichž jmenoval náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu.

Novináři na tom však nejsou nikterak lépe. „Řekněme, že pan premiér vyhlásí nouzový stav k nějakému datu. Někde vznikne, a těžko říci, kde je ten prvotní impuls, taková ta sněhová koule, že se řekne: ‚Ale on to vyhlásil zbytečně brzo. On panikaří.‘ Tak všichni novináři poslušně píšou: ‚Babiš to zase nezvládl, vyhlásil to zbytečně brzo. Podívejte se na Anglii, podívejte se na Švédsko, jiné země…‘ Potom se ale zjistí, že tam umírají po tisících, ale u nás po jednotkách. V tu chvíli se vynoří druhý názor: ‚Babiš ten nouzový stav vyhlásil pozdě. Kdyby ho vyhlásil dřív, protože kdyby ho vyhlásil dřív, tak bychom dneska byli dál.‘ A všichni zase jako ti oslové kývají hlavou a opisují jeden od druhého,“ vyjevil.

Novináři u nás se dle jeho názoru rozhodují podle politických sympatií. „Když něco řekne pan Babiš, je to špatně, když něco řekne pan prezident je to špatně; když něco řekne pan Kalousek nebo paní Adamová, tak ačkoliv to nemá žádný odborný podklad a je to nějaký opoziční výkřik, tak je to správně, protože oni by to přece udělali mnohem lépe,“ tvrdí analytik.

K aktuálním změnám  na poli médií se opřel do nového kanálu České televize ČT3. „To je naprosto zbytečné, alibistické vyhazování peněz České televize,“ nešetřil kritikou. Na kanálu se podle něho pouštějí reprízy, které by klidně mohly běžet na ostatní stanicích České televize. Jednalo se prý pouze o alibismus, aby mohlo z Kavčích hor zaznít, že přidali také „ruku k dílu“ a udělali něco pro naše seniory.

Mediální mapa se u nás mění dlouhodobě. Vše začalo roku 2006 se vstupem Zdeňka Bakaly do Respektu a následně pak, když v roce 2008 koupil většinový podíl vydavatelské firmy Economia. V roce 2013 pak byla prodána MAFRA Babišovi a poté i rádio Impuls. „Během uplynulých patnácti let jsme byli svědky, jak nám z mediálního světa mizí zahraniční investoři,“ podotkl Žantovský, s tím, že tito investoři měli zejména ekonomické zájmy. Ti čeští už oplývají i jinými zájmy, než je pouze zisk. Podotkl, že Bakala je blízký spolupracovník vedení TOP 09 a patřil též mezi bližší spolupracovníky prezidenta Václava Havla. „To není velký byznys, je to vlivový nástroj,“ tvrdí.

Žantovského zaráží i mediální výchova dětí ve školách za pomocí neziskových organizací, z nichž jmenoval Člověka v tísni. „Proč nám mají do škol vstupovat neziskové organizace? Od čeho máme Ministerstvo školství? Od čeho máme osnovy předmětů?“ táže se Žantovský. Prý se ukazuje, že to lidé z neziskovek dělají „mnohem lépe“, jelikož do škol přinášejí „nové myšlení“. „To se říkalo za Gorbačova, dnes se to neříká, ale v zásadě to tak asi má být,“ poznamenal.

Komentátor zmínil, že si sjíždí obsah médií jako Hlídacípes.org, Neovlivni.cz, Manipulátoři.cz a podobných webů, a je utvrzován v tom, že obsahují „jasný politický program“. „Je to propaganda,“ odsoudil. Upozornil, že těmito různými médii protéká velké množství peněz, které nelze dohledat.
 
V České televizi často vídáme právě tyto lidi z těchto „takzvaných“ médií. Žantovský zmínil, že krom jejích zástupců je často zván i například ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek a další lidé z neziskovek. Často se v mnoha médiích také novináři odvolávají na výroky určitých zdrojů. „Když to napíše Deník N, Hlídacípes.org nebo Manipulátoři, tak to je pravda,“ narážel. „Ti moderátoři využívají toho, že předem vědí, co jim ten pozvaný odpoví,“ přidal též k současnému výběru hostů, které můžeme vidět na obrazovkách veřejnoprávní televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…