Demokracie za tři flašky? Babišův tisk rozebírá údajné poměry v komunálních strukturách ČSSD

28.07.2014 9:14

O tom, jak také mohou vypadat demokratické procedury, informují pondělní Lidové noviny, vlastněné ministrem financí Andrejem Babišem. Když se v ČSSD na Praze 11 hlasovalo o obsazení vedoucích postů a sestavení kandidátních listin pro komunální volby, bylo prý třeba zbavit se nepohodlných osob. A když k tomu chyběly hlasy, nějaké se zkrátka přidaly. Kontroloři hlasování následně dostali lahve whisky, aby nic neviděli.

Demokracie za tři flašky? Babišův tisk rozebírá údajné poměry v komunálních strukturách ČSSD
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má ve straně poměrně vážný problém. Na veřejnost se totiž dostaly informace o sporech v sociální demokracii na Praze 11. Na konferenci místní stranické organizace došlo k pokusu o vyloučení někdejšího místostarosty na Praze 11 Josefa Belaníka ze strany. Když se k tomuto kroku nepodařilo sehnat dostatek hlasů, bylo hlasování zfalšováno. A když krajská kontrolní komise po stížnostech Belaníka hlasy kontrolovala, došlo na lahve whisky, aby kontroloři sem tam něco přehlédli.

Hluboce se stydím, říká předseda volební komise

V kauze mimo Belaníka prý sehráli roli i pánové Jiří Nonfried, člen krajské kontrolní komise, Petr Hrabal jakožto člen okresního vedení ČSSD na Praze 11 a Drahoslav Matonoha coby šéf ČSSD na Praze 11.

„Poté, co sis stěžoval (míněn Belaník), dorazili zástupci krajské kontrolní a revizní komise. Po otevření zapečetěné obálky a kontrole hlasovacího lístku, k překvapení všech, nesouhlasily počty pro tvé odvolání. Spravily to tři lahve značkové whisky a pan Nonfried, Hrabal a Matonoha odešli spokojeně domů,“ stojí v dokumentu, který má deník k dispozici.

Tím však celý příběh nekončí. Ke zfalšování hlasování došlo i v okamžiku, kdy se hlasovalo o šéfovi okresní organizace. Nejmocnějším mužem se prý chtěl stát právě Matonoha, jenže se to nezdařilo, takže nechal hlasovací lístky skartovat a celá procedura se opakovala. To, že se takováto „maškaráda“ skutečně odehrála, potvrdil deníku tehdejší předseda volební komise Ladislav Horák.

„Hluboce se stydím za to, že jsem podlehl nevybíravému nátlaku předsedy obvodního výboru Drahoslavu Matonohovi a dopustil jsem, aby jeho manželka Hana Matonohová jakožto výkonná členka volební komise dostala možnost zfalšovat výsledky voleb, které Matonohovi nevyhovovaly,“ reagoval Horák, když se toto dění tzv. provalilo. Matonoha se k celé situaci nevyjádřil.

Ne jeden, ale hned tři podrazy

K dovršení všeho musí ČSSD na Praze 11 řešit ještě jeden problém. Matonoha se totiž nechal zvolit lídrem kandidátky pro komunální volby v městské části. Došlo k tomu opět napodruhé, přičemž druhá schůze nebyla svolána podle příslušných pravidel. Matonoha navíc nemá trvalé bydliště na Praze 11, což vyžaduje zákon. A když to chtěli ostatní sociální demokraté na Praze 11 změnit, Matonoha tomu bránil tím, že odmítal svolat jednání.

Členové strany se tedy sešli bez něj a odhlasovali novou kandidátní listinu, tentokrát již bez Matonohy na prvním místě. Otázkou však je, jak celá věc nakonec dopadne, protože v případě kandidátních listin má konečné slovo krajský tajemník. Někdejší předseda volební komise Horák má za to, že vzhledem k různým vazbám ve straně nakonec projde kandidátka s Matonohou v čele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…