Den vzniku samostatného Československa: Kdo dostane od Pavla vyznamenání? Hrad to tají

28.10.2023 6:30

Česko si dnes připomene 105. výročí vzniku samostatného Československa. V Praze i v jiných městech se uskuteční tradiční pietní akce. Prezident Petr Pavel jmenuje nové generály a poprvé také bude předávat na Pražském hradě státní vyznamenání. Podle vedoucí prezidentské kanceláře Jany Vohralíkové ocení přes 60 osobností.

Den vzniku samostatného Československa: Kdo dostane od Pavla vyznamenání? Hrad to tají
Foto: Hana Brožková
Popisek: Oslavy Dne vzniku samostatného československého státu na vrchu Vítkov

Představitelé státu se dopoledne zúčastní tradičního pietního aktu ke Dni vzniku samostatného československého státu u Národního památníku na pražském Vítkově. V poledne pak Pavel na Hradě jmenuje nové generály. Podle návrhu vlády by se jimi mohli stát bývalý šéf zpravodajských operací Bezpečnostní informační služby (BIS) Petr Špaček, první zástupce ředitele Generálního ředitelství cel David Chovanec či ředitelé věznic.
 
Večer se ve Vladislavském sále Pražského hradu uskuteční tradiční předávání státních vyznamenání. Pavel jich udělí přes 60, nominací bylo více než 400. Do slavnostního ceremoniálu Hrad nechce zveřejnit konkrétní jména. Například čestný předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už ale řekl deníku Právo, že by měl obdržet nejvyšší vyznamenání - Řád bílého lva.

Lidé si budou moci také při dni otevřených dveří prohlédnout například Strakovu akademii, kde úřaduje vláda, Poslaneckou sněmovnu, Senát nebo třeba ministerstva školství a práce a sociálních věcí.

Vzpomínkový akt se uskuteční také například v Lánech, Brně, Pardubicích, Plzni, Turnově nebo v Litomyšli, kde bude spojený s výstavou a jízdou historických vozidel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …