Deník Referendum: Je pravděpodobnější, že se udusíte prostěradlem v posteli, než že vás zabije zfanatizovaný muslim

02.08.2016 7:55

Teroristické útoky krajní pravice jsou v Německu ničivější než útoky islamistů. Tvrdí to komentátor Matěj Žaloudek na serveru DeníkReferendum.cz. Všímá si také reakcí českých politiků.

Deník Referendum: Je pravděpodobnější, že se udusíte prostěradlem v posteli, než že vás zabije zfanatizovaný muslim
Foto: youtube.com
Popisek: Teroristický útok ve francouzském Nice

Po útocích v Německu jsou sociální sítě plné otázek, zda k těmto událostem bude docházet každý den. Jak Žaloudek uvádí, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek podotýká, že žijeme v nebezpečném světě, předseda ODS Petr Fiala poukázal na to, že jsme ve válce, kterou jsme si nevybrali, a ministr financí Andrej Babiš se vymezil proti přijímání jakýchkoliv uprchlíků.

A německá kancléřka Angela Merkelová po tom všem opakuje větu „My to zvládneme“. „Působí to samozřejmě, říká přece to, co má kancléřka říkat, uklidňuje a nepolevuje z principů, na kterých demokracie stojí. Jak nesamozřejmě to ale zní se znalostí české debaty,“ podotýká Žaloudek. Podle něj lze z poslední doby v Německu označit za islamistické jen dva z útoků. „Oba byly až směšně neúspěšné, ‚rekruti‘ Islámského státu se ukázali jako celkem neschopní, navíc prokazatelně se záznamy na psychiatrii, což je v očích případných následovníků jistě znedůvěryhodňuje,“ podotýká Žaloudek.

Původní text ZDE.

„(Nejen) Babišova rétorika navíc naznačuje, že jde o důkazy jakési nepovedené integrace, jako by zkušenost ukazovala, že uprchlíci z Blízkého východu jsou z definice neintegrovatelní. Mluví o lidech, kteří ‚nedostali azyl‘ (jako by se mstili), což ale platí jen o činu atentátníka z Ansbachu, používá tedy princip kolektivní viny dokonce na základě jediného případu. Podobné buranské výroky jsou v Bavorsku, kde je dnes z přistěhovalecké rodiny každý pátý a příklady jejich úspěšné integrace jsou viditelné na každém kroku, naprosto nepředstavitelné. Cyničnost takových vět je znásobena faktem, že útočí i na všechny mrtvé z mnichovské tragédie,“ poukázal Žaloudek. 

Závěrem pak srovnává bilanci německých obětí islamismu a počet obětí pravicového násilí. „Je zajímavé srovnat bilanci německých obětí islamismu s počtem obětí pravicového násilí - od roku 1990 nejméně 156 mrtvých. Nyní k nim můžeme připočíst i oběti z Mnichova. Bez obětí na životech zatím kupodivu zůstává i nová záliba německé extrémní pravice - zapalování ubytoven pro uprchlíky (přes 1600 případů jen za rok 2015). Ten nepoměr je flagrantní, ale i v Německu slyšíte běžné lidi se strachem mluvit spíše o islamismu. Je strach mainstreamu z neonacistického terorismu menší i proto, že ‚bílí‘ Němci počítají s tím, že zrovna je si extrémní pravice na mušku nevezme?“ ptá se Žaloudek a dodává, že i v Německu stále platí, že je pravděpodobnější, že se udusíte prostěradlem ve vlastní posteli, než že vás zabije nějaký zfanatizovaný muslim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…