Deset let. Tolik chce „napařit“ žalobce lobbistovi Janouškovi za pokus o vraždu

16.09.2014 11:55

Státní zástupce požaduje pro lobbistu Romana Janouška v kauze sražení ženy autem deset let vězení za pokus o vraždu, případně sedm let, pokud by soud vyhodnotil skutek jako těžké ublížení na zdraví. Uvedl to dnes ve své závěrečné řeči před odvolacím senátem Vrchního soudu v Praze. Domáhá se také toho, aby soud lobbistovi prodloužil zákaz řízení na více než pět let.

Deset let. Tolik chce „napařit“ žalobce lobbistovi Janouškovi  za pokus o vraždu
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Podnikatel Roman Janoušek

Pražský městský soud Janouškovi v dubnu uložil tříleté vězení a pětiletý zákaz řízení za těžké ublížení na zdraví. Proti verdiktu se odvolalo jak státní zastupitelství, tak i obžalovaný.

Advokátovi Janouška se nelíbí využití odposlechů

Janouškův advokát Vít Široký dnes zkritizoval, že v soudním řízení byly využity policejní odposlechy lobbistova telefonu z doby krátce po střetu. Podle právníka tento postup porušil právo jeho klienta na spravedlivý proces. Odposlechy Janouškovi přitížily, mimo jiné prokázaly, že o sražení ženy věděl.

Incident se stal v březnu 2012 na křižovatce v pražské Vyskočilově ulici. Janoušek předtím naboural do auta, jehož řidička následně přiběhla před lobbistův vůz a chtěla s ním střet řešit. Janoušek proti ženě, která mu bušila do kapoty, nejprve dvakrát popojel. Poté se na zelenou rozjel a ženu porazil, čímž jí způsobil otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici a kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít.

Lobbista se hájil i tím, že v době incidentu byl vážně nemocný

Janoušek, kterému policisté po incidentu naměřili dvě promile alkoholu, se původně hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi události však vyvrátil revizní znalecký posudek. Janoušek také tvrdil, že v době nehody byl vážně nemocen, což prý ovlivnilo jeho jednání.

Lobbista měl doposud čistý trestní rejstřík. Sražené ženě zaplatil odškodné 900.000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…