„Mluvil jsem s Vystrčilem.“ ODS otočila směrem k euru, i ti hlavní

03.01.2024 16:16 | Monitoring

Prezident Petr Pavel svým apelem na přijetí eura v novoročním projevu spustil velkou společenskou debatu. Zatímco opoziční strany i většina mimoparlamentních stran se staví proti přijetí eura, v pětikoalici shoda na tomto tématu není. Proti plánům TOP 09 nebo hnutí STAN se totiž staví zejména ODS. Podle zákulisních zpráv ale pomalu obracejí i členové ODS a přijetí eura je tak nyní nakloněn jak ministr financí Zbyněk Stanjura, tak třeba předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Mluvil jsem s Vystrčilem.“ ODS otočila směrem k euru, i ti hlavní
Foto: ČT24
Popisek: Přeseda Senátu Miloš Vystrčil

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39607 lidí
Prezident ve svém novoročním projevu kromě jiných témat přišel s návrhem, aby se Česko začalo soustředit na přijetí eura. Shoda na přijetí eura ovšem nepanuje ani mezi politiky, ani mezi odborníky a ekonomy. I vládní strany se na tématu neshodnou; zatímco většina hnutí STAN nebo Pirátů je pro přijetí eura, přičemž pro TOP 09 jde o klíčovou věc, tak zejména konzervativci z ODS se staví proti.

Podle zákulisních zpráv se ale názory obracejí i uvnitř ODS, ačkoliv jde o pozvolný proces. Reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší připomíná, že to byla právě ODS, která pod vlivem prezidenta Václava Klause dlouhodobě odmítala přijetí eura, ale v poslední době se názory uvnitř strany mění.

„Ještě k €: Před 15 lety, kdy to bylo na spadnutí, se z jeho přijetí podělala ODS. Před 2 roky se při vzniku vlády zas zbytečně podělala čtveřice pro€ stran, když ustoupila ODS. I v ODS se to mění, třeba exministr a člen výkonné rady Pavel Drobil označuje korunu za fetiš,“ upozorňuje Dolejší.

To potvrdil i novinář a moderátor Čestmír Strakatý, podle nějž dokonce k euru otočil i šéf Senátu Miloš Vystrčil. „Včera jsem mluvil s Milošem Vystrčilem, který říká, že řada ODSáků otočila směrem k euru, včetně něj,“ tvrdí Strakatý.

Dolejší přitakává, že se věci pomalu mění, ale podíl lidí ovlivněných ekonomickými názory Václava Klause prý stále přetrvává. „Je to tak, už delší dobu, tam je jen živý odkaz Václava Klause pořád u části ODSáků, nevím, jaký je jejich podíl. To, že už umožnili platit daně v eurech stejně znamená, že se s korunou a Alešem Michlem pomalu loučí,“ dodal Dolejší.

Ministr financí Zbyněk Stanjura podle Strakatého prohlásil, že je to v ODS nyní tak půl na půl. „Stanjura říká, že teď je pro euro cca menší polovina. Myslím, že vnímají nevyhnutelnost té věci a rétoricky to dohrávají, co to jde. Viz i co říká Stanjura, který jinak pro euro je. Ale ne moc rychle!“ dodal Strakatý, že i aktuální ministr financí je pro přijetí eura.

Právník a člen ODS v Brně Ondřej Šimíček má za to, že kdyby dnes dala ODS uvnitř strany hlasovat, nadpoloviční většina členů bude pro přijetí eura. „Já mám za to, že kdyby hlasovali všichni členové, už vyhraje euro,“ myslí si Šimíček.

Strakatý ale upozorňuje, že výkonná rada ODS by při možném hlasování zase zvolila nepřijetí eura. „A kdyby hlasovala VR, bude to naopak,“ reagoval Strakatý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ODS už není, je to SPOLU, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaturn , 03.01.2024 16:29:00
Fiala je přiblblík původní ODS se mu ekluje a jeho 'strana' je SPOLU. Partička, která sotva bude mít 15procent Pekarová a KDU se svezou - pohoda klídeček a ten křivohubka Fiala to bude kormidlovat do dalších voleb. Přiblbla hlavně z Prahy opět zvolí plus ty Piráty. Fiala otočí s eurem jen aby nepadl jeho milovaný projekt

|  12 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…