Desítky lidí ve městech ČR volaly po svobodě internetu

23.03.2019 17:40

Proti chystané směrnici o autorských právech na internetu dnes v jednotlivých českých městech vyšly protestovat desítky lidí. Protest v ČR organizuje Pirátská strana, o návrhu směrnice má Evropský parlament hlasovat příští týden. Oponenti kritizují hlavně článek 11 směrnice týkající se plateb autorských poplatků za sdílení obsahu a článek 13, který platformám typu Youtube ukládá povinnost kontrolovat, zda nahraný obsah neporušuje autorská práva.

Desítky lidí ve městech ČR volaly po svobodě internetu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

V Brně se na demonstraci na Náměstí Svobody sešla stovka účastníků. Nad dřevěnou rakví vysvětlil krajský zastupitel Pirátů Ivo Vašíček, proč strana demonstraci svolala a vyzval přítomné k podpisu internetové petice. Lidé se pak s transparenty vydali na pochod přes ulice Českou, Joštovu a Veselou na Šilingrovo náměstí, kde se před 15:00 rozešli.

"Když jsme v roce 2012 protestovali proti ACTA, na první demonstrace chodil podobný počet lidí. Víc protestujících se sešlo až na dalších demonstracích. Na ty my ale už nemáme prostor, hlasování o článcích 11 a 13 bude už příští týden. Máme ale zprávy, že se řada europoslanců už vyjádřila, že bude hlasovat proti těmto článkům," řekl ČTK Vašíček.

V Pardubicích se na náměstí Republiky sešlo asi 50 lidí, řekl ČTK svolavatel akce Pavel Štěpánek, který je za Piráty i místostarostou Chrudimi. "Po projevech se přešlo k neformální diskusi, pod petici jsme sesbírali asi 60 podpisů," řekl. Akci demonstranti zakončili smutečním pochodem po třídě Míru na Masarykovo náměstí.

Zuzana Kudláčková, která Piráty reprezentuje v českobudějovickém zastupitelstvu, odhadla účast lidí na demonstraci v Českých Budějovicích také přibližně asi na 50 lidí. Podle ní většina přítomných podepsala předloženou petici. Na demonstraci mluvila kandidátka Pirátů do eurovoleb Jana Koláříková.

V Jihlavě se demonstrace na Masarykově náměstí účastnila rovněž zhruba padesátka lidí, promluvil tam mimo jiné advokát Michal Šalomoun, který za stranu kandidoval do posledních senátních voleb za obvod Třebíč. Demonstranti měli transparent: Odkaz není zločin a Zachraň internet.

Protesty se dnes očekávaly i v dalších evropských zemích, například v Německu, Francii, Nizozemsku, Rakousku, Dánsku nebo Polsku. Na protestní internetové petici se už sešlo přes pět milionů podpisů.

Naopak k reformě autorský práv vyzvalo v EU 260 nakladatelství, noviny, zpravodajské agentury, rádia, produkční firmy i mediální tvůrci. Naléhají na "spravedlivou účast na obchodu s obsahem, aby byl zajištěn bohatý a rozmanitý internet, v němž budou mít pevné místo informace a kultura".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…