Děsivá zpráva z Německa. Průmysl v pádu. A už to má následky

07.02.2020 21:27

Ekonom Vladimír Pikora upozornil ve svém komentáři na to, že evropské akcie klesají, a navíc přišla i děsivá statistika z Německa. „Německá průmyslová výroba v prosinci poklesla nejvíce od ledna 2009,“ uvedl.

Děsivá zpráva z Německa. Průmysl v pádu. A už to má následky
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Trh podle Pikory tíží obavy z koronaviru, navíc z Německa přišla děsivá statistika o poklesu průmyslové výroby. „Opět se začalo mluvit o hrozbě recese: místo poklesu výroby ‚jen‘ o očekávaná 0,2 %, poklesla výroba o 3,5 %. Data ukázala především pokles zahraniční poptávky. A aby nebylo špatných zpráv málo, přišel německý institut Ifo s varováním, že čínský koronavirus přidusí i největší evropskou ekonomiku. Tu ovšem už není moc kam dusit, protože vloni rostla jen o 0,6 % a těsně se na papíře vyhnula recesi,“ uvádí ve svém komentáři Pikora. 

Anketa

Byl by Dominik Hašek dobrý prezident?

2%
98%
hlasovalo: 32841 lidí

A všímá si i návrhů řešení ze strany německé vlády. Diskutuje se o návratu k růstu snížením daní nebo o proinvestování se k růstu vyššími výdaji. Podle Pikory jde o klasickou hospodářskou politiku. „Po dlouhé době se nejedná o žádný bláznivý experiment typu nepodmíněný důchod, záporné úroky, vrtulníkové peníze a podobně,“ dodal.

Věnoval se pak i tomu, jak na statistiku ihned reagoval kurz dolaru k euru, kdy dolar posílil na nejsilnější hodnoty od října loňského roku. „Data ukazují, že šéfka ECB nemá pravdu, když prohlašovala, že se situace v eurozóně stabilizovala. Očekávám, že se objeví spekulace, že by eurové úrokové sazby mohly ještě klesnout ještě víc do záporu. To dává dolaru další prostor k posílení,“ míní, a věnuje se koruně. „Koruna má nyní sice pěkný úrokový diferenciál, který jí dává prostor k posílení, ale ve světě chybí optimismus, aby někdo situace využil a kurz posílil. Stále jsem k většímu posílení koruny skeptický. Navíc nepovažuji zvýšení sazeb za rozumné. Dříve či později se začne spekulovat o otočení české měnové politiky,“ dodal Pikora a vyjádřil se tak i ke včerejšímu neočekávanému zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB. 

„Strach z koronaviru a zpomalení ekonomiky se projevil i na trhu komodit. Rusko jako klíčový globální producent ropy nejprve prohlásilo, že podporuje OPEC ve snížení objemu těžby ropy, který by zabránil většímu poklesu ceny. Následně však názor poupravilo a prohlásilo, že potřebuje víc času a věc ještě chce analyzovat. Jinými slovy, zdá se, že Rusové nemají jistotu, zda omezení těžby maximalizuje tržby. To ukazuje, že se bojí, že si tlakem na cenu podřezávají větev a svět akorát rychleji přejde na jiná paliva,“ uzavřel Pikora. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…