Detektivové dešifrovali část hovorů Nagyové s Rittigem. A toto prý zjistili

01.03.2014 7:08

Jana Nečasová (dříve Nagyová) komunikovala s Ivo Rittigem i pomocí speciálního šifrovacího telefonu. Domnívali se proto, že jsou neodposlouchávatelní. Podle zjištění Práva se však detektivům podařilo část rozhovorů dekódovat a prolomit tuto bariéru. Nečasová podle nich byla významným členem skupiny, která ovlivňovala zakázky, obsazování důležitých postů a zasahovala pravděpodobně i do některých kauz na pražském vrchním státním zastupitelství.

Detektivové dešifrovali část hovorů Nagyové s Rittigem. A toto prý zjistili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Sobotní Právo se věnuje komunikaci mezi Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a kontroverzním lobbistou Ivo Rittigem. Řešili toho spolu pravděpodobně mnoho, protože kolem Rittiga podle vyšetřovatelů olomouckého vrchního zastupitelství fungovala rozsáhlá klientelistická síť. Ta prý i díky vlivu Nečasové na Úřadu vlády a jejího tehdejšího blízkého přítele premiéra Petra Nečase (ODS) zasahovala do rozhodování veřejných zakázek, obsazování postů v orgánech státem ovládaných společností nebo přímo ve státní správě. Prostřednictvím pražského svrchního zástupce Libora Grygárka i do vyšetřování citlivých kauz.

Není tedy divu, že své telefonické rozhovory nechtěli mít odposlouchávané a snažili se takovou možnost vyloučit. Proto si obstarali šifrované telefony, které se obecně považují za neodposlouchávatelné. Právo však přišlo s informací, že detektivům se podařilo prolomit část šifrovaných telefonních hovorů mezi Nečasovou a Rittigem. Deníku to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování. Pro detektivy je dekódování rozhovorů velkým úspěchem. V celé skupině prý bylo speciálních telefonů více a většinou je sháněl Rittig.

Nagyová údajně patřila k hlavním členům celé skupiny a policie do ní prý zahrnula například Rittigova poradce Tomáše Jindru a právníky z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta a Partners) nebo bývalého náměstka ministra vnitra Michala Moroze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…