Děti a mladiství v Německu jsou čím dál agresivnější. Mimo jiné kvůli covidu

13.04.2024 21:25

Svaz učitelů Sárska varuje před stále častějším násilím ze strany dětí a mládeže. Vypovídají o tom i statistiky Spolkového kriminálního úřadu pro rok 2023. Výzkumníci úřadu přišli se třemi faktory nárůstu počtu případů. Patří mezi ně špatná ekonomická situace, migrace nebo i dopad koronavirových opatření. Zejména děti a mladí lidé se v důsledku opatření proti koronaviru potýkají se zvýšeným psychickým stresem, což může mít dopad i na jejich náchylnost k páchání trestných činů.

Děti a mladiství v Německu jsou čím dál agresivnější. Mimo jiné kvůli covidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Petr Gazdík předal vysvědčení školákům ZŠ v pražské Holečkově ulici

Statistiky kriminality za rok 2023 ukazují, že násilných činů ze strany dětí a mladých lidí výrazně přibylo oproti minulému roku. U dětí o 9,3 %, u mladých pak o 10,4 %. „Došlo k výraznému nárůstu jak u německých, tak u neněmeckých dětí,“ sdělil německý ministr vnitra Reinhold Jost z SPD.

Poté, co počet trestných činů zaznamenaných policií v roce 2016 dosáhl vrcholu, v následujících letech neustále klesal. Obrat nastal s odezněním pandemie covidu a s ukončením opatření k jejímu potlačení. Během let 2021 až 2022 zaznamenané přestupky v Německu poprvé opět znatelně vzrostly.

Ačkoli tento trend pokračoval i v roce 2023, byl méně výrazný než v předchozím roce – od roku 2022 do roku 2023 počet případů vzrostl o 5,5 %. V dlouhodobém srovnání je tak počet trestných činů v Německu na nejvyšší úrovni od sledovaného roku 2016.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53726 lidí
Výzkumníci Spolkového kriminálního úřadu (Bundeskriminalamt, BKA) identifikovali tři klíčové faktory nárůstů počtu případů. Mezi tyto tři oblasti patří zvýšená mobilita, a tedy více příležitostí k páchání trestných činů. Tento faktor byl během koronavirové pandemie omezen a po zrušení posledních opatření souvisejících s koronavirem lidé v Německu zase více cestovali a trávili čas na veřejných prostranstvích.

Zejména děti a mladí lidé se podle Spolkového kriminálního úřadu potýkají se zvýšeným psychickým stresem v důsledku opatření proti koronaviru, což může mít dopad i na jejich náchylnost k páchání trestné činnosti.

„Dospívající mají z vývojového hlediska větší tendenci porušovat normy a páchat trestné činy. Po odstranění omezení souvisejících s covidem mohou mít faktory, které v současné době způsobují nárůst celkového výskytu trestné činnosti, obzvláště významný vliv na mladé lidi,“ stojí ve zprávě od kriminálního úřadu Německa.

Druhým faktorem je ekonomická zátěž, kdy po velkou část let 2022 a 2023 obyvatelé vnímali jako hlavní problém inflaci. Tento faktor podle Spolkového kriminálního úřadu souvisí především s rostoucím počtem případů a podezřelých osob v oblasti násilné trestné činnosti.

Posledním faktorem je migrace, v důsledku čehož roste počet obyvatel a zvyšuje se podíl cizinců ve společnosti. „Je pravděpodobné, že se to projevuje i v rostoucím počtu podezřelých osob, které nejsou Němci. Lze předpokládat, že mnoho osob žádajících o ochranu má několik rizikových faktorů pro různé trestné činy. Patří k nim životní situace v prvotních přijímacích střediscích, jakož i ekonomická nejistota a zkušenosti s násilím,“ uvádí kriminální úřad.

„Skutečnost, že sklon k násilí mezi mladými lidmi již několik let trvale roste a je podporován faktory, jako je přistěhovalectví, a také glorifikace násilí na internetu, stejně jako otupělý postoj k bližním a nedostatek empatie v dospívání, není pro učitele v Sársku ničím novým,“ uvedla pro německý deník Bild Lisa Brauschová, zemská předsedkyně Sárského svazu učitelů.

Na mnoha místech v Sársku podle svazu učitelů nasazení školních sociálních pracovníků nestačí, je třeba nasadit psychology a terapeuty. „Nemůže a nesmí docházet k tomu, aby učitelé byli vystaveni fyzickému nebo psychickému násilí ze strany žáků, aniž by měli k dispozici vhodné prostředky, jak se s ním vypořádat,“ dodala Brauschová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…