Dětský kanál ČT: Děti, dneska slavíme. Václav Havel, předurčený k velkým krokům!

05.10.2016 9:05

Nedožité osmdesátiny Václava Havla jsou během středy jedním ze stěžejních témat vysílání České televize. Od téměř monotematického ranního vysílání po večerní tematický koncert České filharmonie a komponovaný večer na ČT Art, kde se můžete s jeho dílem seznamovat až do půl dvanácté.

Dětský kanál ČT: Děti, dneska slavíme. Václav Havel, předurčený k velkým krokům!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení instalace Kurta Gebauera na piazzettě Národního divadla přejmenované na náměstí Václava Havla

Výročí bývalého prezidenta neujdou ani nejmenší diváci veřejnoprávní televize na dětském kanále ČT Déčko. Ten se již v minulosti proslavil například pořadem o přijímání uprchlíků, v němž byli odpůrci imigrace představeni jako „slizké obludy se třemi bradami“ nebo moderní pohádkou o Sněhurce, ve které byla bílá pleť prezentována jako vada, kterou musel napravit až její černý princ.

Anketa

Která první dáma plnila svou roli nejlépe?

hlasovalo: 9940 lidí

Když dnes zavítáte na webovou stránku kanálu ČT Déčko, nedokážete přehlédnout obrovskou upoutávku „Slavíme osmdesát let. Václav Havel 1936–2011. Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“ s fotografií bývalého prezidenta a obrázkem zvonících klíčů.

Po rozkliknutí vyskočí na dětské diváky půlminutové video, které jim náležitou formou vysvětlí, proč si dnes máme exprezidentovy nedožité osmdesátiny připomínat. „Je to osmdesát roků, kdy narodil se Václav Havel, předurčený k velkým krokům“ vysvětluje ve verších nadšený hlas, zatímco na monitoru k tomu svítí výrazné „Slavíme“.

A výklad pokračuje: „Když ostatní se mluvit báli, on hájil své ideály.“ S obrázky z časů Charty 77 se pak dozvíme: „A tak nebyla to náhoda, že vyhrála svoboda.“ Což je následně graficky vyjádřeno roztržením pout na rukou. Animace pokračuje obrázky policistů se štíty, bijících demonstranty. Pak se ale nálada mění, protože „z vězněného disidenta, dotáh to na prezidenta“. K tomu sledujeme kreslené obrázky zaplněného Václavského náměstí, nad kterým se nese obrovský nápis „Havel na Hrad“.

¨

Pak grafika přechází z kreslených obrázků na archivní záběry. K tomu je dětem u monitoru adresována výzva: „Snad se jednou, jak si přál, splní jeho ideál. Že nad nenávistí a lží, pravda s láskou zvítězí.“ Poté, co je dětem takto zřejmě objasněno, jaké ideály mají zvítězit, sledují několik posledních vteřin heslo „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“, doplněné kromě portrétu Václava Havla také velkým červeným vykřičníkem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…