Dienstbier má další problém. Může ho stát kariéru senátora

04.04.2014 12:17

Senátorovi, ministru pro lidská práva a neúspěšnému kandidátovi na prezidenta Jiřímu Dienstbierovi se v poslední době lepí smůla na paty. Poté, co mu hrozí skandál kvůli financování senátorské kampaně na Kladensku, pro kterou údajně čerpal z peněz obviněného exhejtmana Davida Ratha, má další problém. A tím je jen minimální podpora kladenských sociálních demokratů.

Dienstbier má další problém. Může ho stát kariéru senátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Senátor Jiří Dienstbier se zaštiťuje tím, že je skutečný demokrat. Jak ale napovídá zdroj z Lidového domu, který si přál zůstat v anonymitě, v cestě za svým cílem politik ukazuje, že má ostré lokty a svým slovům ne vždy úplně dostojí. „O Dienstbierovi platí, že směrem nahoru se hrbí, po lidech dolů a kolem sebe však nemilosrdně šlape," prozradil zdroj.

Dienstbier se prý snaží zavděčit premiéru a šéfu strany Bohuslavu Sobotkovi. Doufá totiž, že jej na kandidátku dosadí silou a obejde tak vnitrostranické primárky. „Premiérovi Jirka vyhovuje, protože je to takový jeho zlý pes na černou práci. Doslova likviduje lidi. Vinný - nevinný, jde přes mrtvoly. O jeho vlastních průšvizích se ale mluvit nesmí," dodal zdroj.

Rath prý financoval Dienstbierovu kampaň

Senátor se nyní bude muset vypořádat s velkým problémem. Exhejtman David Rath, který je obviněný z machinací se zakázkami ve Středočeském kraji, u soudu opakovaně tvrdil, že peníze z úplatků poskytl Dienstbierovi na financování jeho kampaně.

Tím ale potíže nekončí. Jak uvedl občanský aktivista Martin Janda, pokud prý bude Jiří Dienstbier obhajovat senátorský post na Kladně, čeká ho nejedna horká chvilka. „Nechceme tady špinavé peníze. Pan Dienstbier sice možná nekrade, ale svoje peníze, které tady před lety v kampani předvedl, čisté neměl. Navíc je to člověk, který celý život žije jen v Praze a s Kladnem nemá nic společného. Sloužíme mu jen k tomu, aby se udržel nahoře. S tím nemůžeme souhlasit," prohlásil aktivista.

Problém s případnou kandidaturou má i kladenská členská základna ČSSD, kde má Dienstbier jen velmi malou podporu. „Jsme pro něj jen výtahem k moci. Za tři roky si nenašel ani jednou čas, aby k nám zašel na schůzi. Vždyť by stačilo, aby si s námi vypil kafe. Ale ani za to mu nestojíme," uvedl před začátkem místní schůze jeden ze sociálních demokratů. A nešlo o ojedinělý hlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…