Dienstbier navrhuje průlom do adopcí dětí homosexuály

23.04.2014 13:14

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a skupina poslanců chtějí v květnu předložit novelu, podle níž by si registrovaní partneři mohli osvojit potomka svého protějšku.

Dienstbier navrhuje průlom do adopcí dětí homosexuály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

"Ty děti v rodinách žijí, ať už z předchozího vztahu, nebo z umělého oplodnění. Pro dítě jsou rovnocennými rodiči, jenže vztah s druhým partnerem není nijak právně ošetřen. Kdyby třeba biologický rodič zahynul při autonehodě, jeho potomek půjde do ústavu," cituje deník Mladá fronta Dnes Jiřího Dienstbiera.

Deník dále připomíná, že loni takovou novelu navrhovala skupina poslanců, ale s rozpuštěním Sněmovny kvůli předčasným volbám zákonodárci o předloze nestihli rozhodnout. Spoluautorem nynějšího návrhu je podle listu právník Petr Kalla, podle nějž novela nezakládá automatické právo na osvojení, jen zrovnoprávní homosexuální páry v osvojovacím řízení. "To by mělo probíhat stejně jako u jiných dvojic, kdy se zkoumá situace v rodině z pohledu zájmů dítěte," řekl Kalla. Deník píše, že uvedenou změnu chce Dienstbier prosadit již v tomto volebním období, do budoucna je i pro to, aby homosexuální páry mohly adoptovat "cizí" děti, tedy aby tyto dvojice mohly osvojit i dítě z dětského domova. "Jsem i pro tuto širší variantu, ale obávám se, že tam se bude podpora hledat mnohem hůře," dodal Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…