Dienstbier v televizi: Zeman má nějaké osobní problémy z minulosti

28.08.2013 21:28

Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier ve středečním Hyde Parku ČT prohlásil, že si nedovede představit silnou sociálnědemokratickou vládu bez spolupráce s komunisty. Ti jsou podle něho lepší než Zemanovci a další malé strany.

Dienstbier v televizi: Zeman má nějaké osobní problémy z minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

„Převažujícím názorem je, že ideální by byla menšinová jednobarevná vláda, která by se opírala o menší strany od středu doleva včetně podpory komunistické strany. Pokud se koukneme na předvolební průzkumy, tak zjistíme, že bychom nedokázali sestavit silnou vládu bez KSČM. Ale většinová vůle k otevřené spolupráci v ČSSD není. A já myslím, že komunisté by to také nechtěli,“ řekl Dienstbier.

Rathovy peníze prý pro Dienstbiera nebyly

„Pro mě je ale přirozený partner také Strana zelených, dovedu si v mnoha věcech představit spolupráci i s lidovci,“ ujistil dále. Stranu práv občanů – Zemanovce za levicovou stranu nepokládá. „SPOZ není levicová strana. SPOZ, Úsvit a Babišovo ANO jsou v mnohém podobné Věcem veřejným. Já bych nerad, aby nová Sněmovna byla opět tak roztříštěná, a byl bych rád, kdybychom na stranách tohoto typu nebyli vůbec závislí.“

Dienstbier odmítl, že by peníze, které údajně policie zabavila u Davida Ratha, sloužili k financování jeho kampaně. „Kdyby se něco takového prokázalo, tak samozřejmě z politiky odejdu. S financováním mé kampaně neměl vůbec nic společného. Ani se senátorskou, ani s prezidentskou. Jeho slova jsou nepravdivá. Časové okolnosti ho usvědčují ze lži.“

Sobotka je silným lídrem

Domnívá se také, že Bohuslav Sobotka, který při posledním jednání vedení strany získal jen 57 procentní podporu, má silnou pozici. „57 procent, to je myslím silný mandát. To je silnější mandát než má Miloš Zeman z prezidentské volby. Ta deklarace je silná, protože pokud ve chvíli, kdy probíhá nějaký názorový střet, někdo získá 57 procent, tak je to velmi dobré. Bohuslav Sobotka se tím stal jasným lídrem se silným mandátem,“ myslí si.

A divákům předložil i svou verzi toho, o co jde prezidentu Miloši Zemanovi. „Mohu se domnívat, že jsou to určité osobní problémy z minulosti, protože má otevřené účty s některými členy ČSSD, že je to snaha maximalizovat svoji pozici, získat co největší vliv nad Českou republikou. Pokud tady ale bude silná vláda, tak si vynutí respektování svých ústavních pravomocí vůči prezidentovi,“ věří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …