Dluhy OKD ohrožují londýnskou banku i chráněnou dílnu v Havířově. Horníci prý zatím mohou být v klidu

21.05.2016 8:35

Dluhy OKD ohrožují i další firmy, například dodavatele. Na jedné lodi se tak podle dnešního vydání MF Dnes ocitla londýnská banka i havířovská chráněná dílna. Obě firmy se totiž přihlásily se svými pohledávkami k insolvenčnímu řízení společnosti.

Dluhy OKD ohrožují londýnskou banku i chráněnou dílnu v Havířově. Horníci prý zatím mohou být v klidu
Foto: OKD
Popisek: OKD

Rozdíly jsou jen ve výsledných dlužných částkách. Londýnské Citibank má OKD zaplatit 9,5 miliardy korun, majitelce havířovské dílny Jaroslavě Konečné dluží 175 tisíc. Pro havířovskou chráněnou dílnu však může dlužná částka znamenat existenční problémy. A to v případě, že nezaplatí další faktury, které ještě nejsou po lhůtě splatnosti. 

„Zatím s penězi problém nemáme, lhůty splatnosti u většiny faktur teprve nabíhají, ale to se může rychle změnit. Celkem nám OKD dluží zhruba půl milionu korun,“ řekla Konečná. Posteskla si však také nad úbytkem zakázek. „Další výrobní program se totiž v současnosti jen těžko hledá. I proto doufáme, že OKD bude naše poutka pro elektromontáže, která pro ni vyrábíme, potřebovat i nadále,“ věří.
 
Nervozita však stoupá i u horníků, neboť společnost teprve shání peníze na výplaty. „Co se bude dít, jestli ty peníze v termínu neseženou, to nechcu raději ani vidět,“ řekl jeden z horníků. Odborový předák OKD Jaroslav Pytlík situaci však klidní s tím, že vedení podniku přislíbilo, že pokud odběratelé zaplatí za uhlí, peníze na výplaty za květen budou. „Avizují jen problémy s vyplácením příplatků na dovolenou,“ dodal Pytlík.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…