Dnes přijede Fico a „Evropani“ na něj budou řvát. Prý to jinak nejde

24.11.2023 8:10 | Monitoring

Slovenského premiéra čeká pravděpodobně před jednáním s jeho českým protějškem demonstrace jeho českých odpůrců. Podle nich se chová jako „hovado“ a je třeba mu to dát najevo. Zatím je k protestu, za kterým stojí euroaktivista Tomáš Peszynski a skupina Pulse of Europe, která třeba požaduje společnou euroarmádu – „Abychom se mohli bránit, než dorazí Američané“. Zatím je ale nahlášeno jen 13 účastníků demonstrace. Mají ale přijít i Ficovi čeští příznivci, které pořadatel protestu nazývá dezoláty.

Dnes přijede Fico a „Evropani“ na něj budou řvát. Prý to jinak nejde
Foto: z internetu
Popisek: český premiér Petr Fiala se svým slovenským protějškem Robertem Ficem

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21870 lidí
Dnešní návštěva nově zvoleného slovenského premiéra Roberta Fica v České republice se zřejmě neobejde bez protestů části tuzemských aktivistů. Ti plánují demonstraci před Úřadem vlády ČR, na kterou se svolávají na facebooku.

Událost pořádá skupina Pulse of Europe, resp. její česká odnož.

V pozvánce na demonstraci se píše, že se účastníci sejdou 24. 11. 2023 na Kosárkově nábřeží u vchodu do zahrady Strakovy akademie, aby vyjádřili nesouhlas s politikou a postoji Roberta Fica, a to přímo jemu do očí, protože ten den přijede na oficiální návštěvu ČR a setká se zde s českým premiérem.

„Je naší povinností jako Evropanů mu vyjádřit naší nelibost s jeho proruskými a protiukrajinskými postoji, s jeho nenávistnou rétorikou a postojem k médiím a menšinám, které se neslučují s evropskými hodnotami, které by měl premiér členské země EU ctít,“ píší aktivisté dále na pozvánce a pokračují s tím, že je současně jejich povinností jako přátel Slovenska vyjádřit podporu té části slovenské veřejnosti, která Fica nevolila a právem se bojí o osud liberální demokracie na Slovensku a má důvodné pochybnosti o poctivosti a slušnosti tohoto člověka.

Pojďme se podívat, co je vlastně Pulse of Europe za hnutí. Sami sebe charakterizují jako nezávislé celoevropské občanské hnutí, které vzniklo v reakci na vzestup nacionalismu a populismu v Evropě. Jeho prvotním cílem bylo podpořit občany Evropské unie, aby se aktivně a otevřeně přihlásili ke své společné evropské identitě. Jeho členové podporují myšlenky evropské integrace a Evropské unie.

České Pulse of Europe za své cíle označuje mimo jiné obhajobu členství Česka v Evropské unii a rozvoj sounáležitosti mezi evropskými občany. K jeho čelním představitelům patří euroaktivista Tomáš Peszynski. O něm jsme psali také ZDE.

Z jejich propagačních materiálů plyne, že požadují třeba společnou Evropskou armádu, kterou obhajují slovy „Abychom se mohli bránit, než dorazí Američané“, jsou pro zrušení práva VETO, aby jediná země neblokovala sankce a jiná rozhodnutí, do eurovoleb by rádi nadnárodní, proevropské kandidáty a evropské patrioty a chtějí posílit legislativní pravomoci Evropského parlamentu, aby mohli zvolení europoslanci rozhodovat o našem osudu.

Na svých stránkách v souvislosti s dnešním naplánovaným protestem tito aktivisté slovenského premiéra nijak nešetří a přímo ho urážejí.

„Fico se chová jako hovado nejen doma na Slovensku, ale i ve vztazích s námi,“ píší třeba a dodávají, že protest je nutností.

Zároveň se snaží mobilizovat svoje členy a příznivce k co největší účasti na zmíněném protestu a obávají se toho, že na stejné místo  přijdou i lidé s odlišnými názory, které nazývají dezoláty.

„Máme zprávy, že se na akci chystají i dezoláti Fica doopravdy vítat. To by byla ostuda. Vyzýváme proto k co největší možné účasti.“

Dodejme, že právě počet účastníků zmíněného protestu není zatím vůbec jistý a podle potvrzených účastí na facebookových stránkách se zřejmě bude jednat o jednotky, nebo nižší desítky protestujících. V tuto chvíli je totiž nahlášeno rovných 13 účastníků zmíněného protestu. Není ale vyloučeno, že se jejich počet ještě zvýší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 24.11.2023 8:39:03
Čaputová prý musela odvracet skandál, protože Petr Svetr se nechtěl s Ficem setkat. On je fakt guma. Nejdřív jsem si říkal, že je jen pozér, ale on je fakt guma. Jistě, dokáže asi si sám zavázat tkaničky, uvařit si čaj (v rychlovarné konvici), salutovat, nebo dělat pořadová cvičení. Ale nějaká samostatná orientace v problému, to už je nad jeho síly. Prý se s Ficem odmítl setkat kvůli tomu, že Ficovi příznivci nadávali na Čaputovou a Fico se jí nezastal. No, hlavně že on sám se zastal Zemana, když mu nadávali pro změnu jeho příznivci. Že se on sám distancoval od Pavla Novotného, se kterým si dělal selfíčka a který mluví o Češích takovým způsobem, že to nelze ani citovat.

|  23 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …