Dnes se rozhodne o 27 nových senátorech

18.10.2014 6:02

Češi dnes dokončí volbu budoucích 27 senátorů. Zároveň určí, kdo bude mít v příštích dvou letech v Senátu většinu. Na výběr mají 54 kandidátů, kterým dali před týdnem v jednotlivých obvodech nejvíce hlasů. Možnost hlasovat může využít většina z téměř 2,8 milionu voličů, kteří nenašli cestu do volebních místností v pátek.

Dnes se rozhodne o 27 nových senátorech
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Volební místnosti budou otevřeny od 08:00 do 14:00. Pak volební komisaři začnou hlasy sčítat. Výsledky bude následně Český statistický úřad zveřejňovat na www.volby.cz. Podle zkušeností z minulých voleb by mohly být kompletní výsledky známy ještě před setměním.

První volební kolo vyhrála ČSSD, která má své kandidáty ve 19 obvodech. K jejich nejčastějším soupeřům patří lidovci, kteří mají ve hře celkem devět kandidátů stejně jako vládní hnutí ANO. Občanští demokraté se do finále dostali v sedmi obvodech, zástupci TOP 09 a hnutí Starostů celkem v šesti.

Z 54 finalistů je celkem osm žen. Pokud by vyhrály všechny, počet senátorek by mohly zvýšit na 19. Z finalistek křeslo v horní komoře obhajují Alena Gajdůšková a Dagmar Zvěřinová (obě ČSSD).

(Výsledky hlasování nabídneme po konečném sečtení druhého kola voleb do Senátu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Útočíte na mou zesnulou matku? Nechutné.“ Nerudová cílila na rodinu Turka. Ten se neudržel

23:23 „Útočíte na mou zesnulou matku? Nechutné.“ Nerudová cílila na rodinu Turka. Ten se neudržel

Danuše Nerudová, novopečená členka hnutí STAN, zatížená očekáváními – a Filip Turek jako kandidát Mo…