Do Česka přijíždí předseda francouzské vlády. Jednat bude se Zemanem i se Sobotkou

08.12.2014 6:33

Do Česka dnes na dvoudenní návštěvu přijede francouzský premiér Manuel Valls. V podvečer bude jednat se svým českým protějškem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), s nímž podepíše sérii bilaterálních dohod, a s prezidentem Milošem Zemanem. V úterý Valls vystoupí na Česko-francouzském ekonomickém fóru a připomene výročí setkání bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda s československými disidenty v Praze v roce 1988.

Do Česka přijíždí předseda francouzské vlády. Jednat bude se Zemanem i se Sobotkou
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Valls bude se Sobotkou jednat o česko-francouzských vztazích v oblasti obchodu a investic, o spolupráci ve vědě a výzkumu, o energetice a o aktuálních evropských a mezinárodních otázkách. Podepíšou akční plán česko-francouzského strategického partnerství pro roky 2014 až 2018 a dohody o spolupráci v kosmickém průzkumu a vzdělávání.

Na úterním ekonomickém fóru v Černínském paláci promluví kromě Vallse Sobotka, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nebo předseda Svazu průmyslu Jaroslav Hanák. Účastníci budou diskutovat o energetice, financování a řízení infrastrukturních projektů, investičních příležitostech a ekonomické spolupráci mezi oběma zeměmi.

Ještě předtím si Valls se Sobotkou a Zaorálkem připomene na francouzském velvyslanectví snídani Mitterranda s disidenty a signatáři Charty 77 v čele s pozdějším prezidentem Václavem Havlem. Schůzka se tehdy stala symbolem rostoucího významu protikomunistické opozice v Československu na konci 80. let. Přesně po 26 letech mají na stejné místo dorazit z tehdejších účastníků setkání Petr Uhl a Karel Srp.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …