Kalousek se opět otřel o Babiše. Prý chce skoncovat s liberální parlamentní demokracií

07.12.2014 22:21

Ze snahy o změnu systému liberální parlamentní demokracie viní místopředseda TOP 09 a předseda poslaneckého klubu této strany Miroslav Kalousek ministra financí Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO. Kalousek to uvedl v rozhovoru, který přinesl web Hospodářských novin.

Kalousek se opět otřel o Babiše. Prý chce skoncovat s liberální parlamentní demokracií
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Podle Kalouska přeměna demokratických států v meziválečné době na země autokratické probíhala pokaždé podle podobného scénáře. „Vždy to začínalo a začíná obrovskou, dlouhodobou a cílenou dehonestací politických stran, poukazováním na jejich zkorumpovanost. A pokračuje tvrzením, že volná soutěž politických stran je přežitý systém,“ uvedl Kalousek. Přiznává, že politické strany si kritiku zaslouží, ale volná soutěž mezi nimi je podle něj jediný systém, který zajistí maximální míru svobod. „S ní stojí a padá liberální parlamentní systém,“ tvrdí místopředseda TOP 09.

Velkému kapitálu autokraté nevadí

Připustil také, že velkému kapitálu autokraté nevadí. „Velké peníze skutečně nemají trpělivost s demokracií. Rády se dohodnou s autokratem, pak dohoda platí, pak se nekecá, ale maká,“ vysvětlil. A přidal svůj názor na to, co by měl v politice vlastně dělat pravicový politik. Podle Kalouska je tu od toho, aby pečoval o prostředí. „Sportovní terminologií jde o to, aby tu bylo co nejlépe upravené hřiště, rovné čáry a přehledná pravidla. Úkolem politiků rozhodně není, aby na tom hřišti sami hráli fotbal,“ vysvětlil.

Kalousek také řekl, že Babišovi jde o změnu systému. „Pokud je jeho rétorika založena na tom, že tu 25 let zpátky bylo všechno špatně a je potřeba vše dělat úplně jinak, tak to znamená jediné: dělat to jinak než v systému liberální parlamentní demokracie,“ tvrdí Kalousek.

Kdyby nepřišla válka, byl by Mussolini nejoblíbenějším politikem století

V závěru připomněl situaci v meziválečné Itálii, v níž zmizel systém volné soutěže politických stran. „V podstatě přestala fungovat parlamentní demokracie a vládlo se korporativním způsobem. Kdyby nepřišla druhá světová válka, tak by tam Mussolini byl nejúspěšnějším a nejoblíbenějším politikem 20. století,“ připustil Miroslav Kalousek závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…