Do aténského přístavu dorazilo dalších 1550 migrantů

28.12.2015 11:54

Do aténského přístavu Pireus dnes z řeckých ostrovů dorazilo dalších 1550 migrantů, kteří se vydali na cestu do Evropy z Turecka. Informovala o tom agentura DPA. Ukazuje se, že ani v závěru roku příliv uprchlíků nijak nepolevuje, protože už o víkendu trajekty do pevninského Řecka z ostrovů v Egejském moři převezly na 6000 běženců.

Do aténského přístavu dorazilo dalších 1550 migrantů
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Trajekty mezi ostrovy a velkými řeckými přístavy pravidelně pendlují už několik měsíců. Svážejí migranty, kteří se na území Evropské unie dostávají po krátké plavbě z tureckého pobřeží. Dnes do Atén dorazili migranti z ostrovů Lesbos, Chios a Samos.

Fakt, že počet lidí, kteří připlouvají z Turecka, se nijak zásadně nesnížil, potvrdila i unijní agentura na ochranu vnějších hranic Frontex. Ta uvedla, že jen během neděle k řeckým ostrovům dorazilo po moři 3467 běženců. Evropská unie přitom koncem listopadu uzavřela dohodu s Tureckem, v níž se Ankara zavázala, že bude lépe střežit své hranice. Před jejím uzavřením připlouvalo denně z Turecka 5000 až 6000 migrantů, nyní je to o něco méně. Podle agentury APA ale nelze říci, zda je drobný pokles výsledkem aktivit Turecka nebo spíše důsledkem horšího počasí, které nyní plavbám přes moře tolik nepřeje.

Většina uprchlíků z Řecka míří dál do západní Evropy po takzvané balkánské trase, která vede přes území Makedonie, Srbska, Chorvatska a Slovinska.

Podle posledních údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) letos do Řecka po moři připlulo na 820.000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…