Do podzimních komunálních voleb nechtějí lidé kandidovat. Bojí se prý policie

25.05.2014 11:10

Volby do Evropského parlamentu má Česká republika za sebou a už jí klepou na dveře další. Na podzim si budou občané volit nové zastupitele ve svých obcích a městech. Nastává však situace do jisté míry nevídaná. Potom, co policie obvinila radní např. v kauze Opencard, se řada občanů bojí vstoupit do klání o funkci zastupitele, potažmo radního. Informuje o tom Český rozhlas.

Do podzimních komunálních voleb nechtějí lidé kandidovat. Bojí se prý policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

„Těžko sháníme lidi, kteří by byli ochotni tam zasednout,“ potvrzuje starosta Rychnova u Jablonce František Chlouba, který je zároveň členem předsednictva Svazu měst a obcí. Protikorupční policie ale hlásí, že odhalování korupčního jednání v oblasti veřejných zakázek považuje za prioritu a obvinění tak teoreticky mohou spíše přibývat, než ubývat.

Poslanec Stanislav Polčák (STAN) by podle vlastních slov rozhodně nebyl na zastupitele tak přísný. „Když zastupitelstvo nebo rada obce rozhoduje s plnou vědomostí, má všechny právní podklady a rozhodne se pro ekonomicky ne zcela výhodné řešení, tak v takovou chvíli by neměla být tato rozhodnutí kriminalizována,“ podotýká Polčák. 

Své o policejní práci ví i dlouholetý starosta Lipníku nad Vltavou Zdeněk Zídek. Policie se o něj zajímá, protože údajně nevýhodně prodal obecní pozemky, Stalo se tak s posvěcením zastupitelstva. Soud ho v první instanci osvobodil. Zkonstatoval totiž, že pozemky teoreticky mohly být prodány výhodněji, ale to ještě neznamená, že došlo k trestnému činu. Státní zástupkyně se však odvolala a starosta půjde k soudu znovu. Hrozí mu až deset let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…