Do středočeské služby STIS chodily peníze, i když byla v likvidaci, tvrdí ODS

05.02.2014 16:48

Do Středočeské turistické a informační služby (STIS) směřovaly milionové částky i po rozhodnutí o její likvidaci. Tvrdí to opoziční ODS, která žádá vedení kraje o detailnější informace týkající se financování a závazků této rušené organizace. Novinářům to ve středu řekl předseda krajského kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS). Hospodaření STIS prověřují kriminalisté. V souvislosti s případem vyšetřují ředitele krajského úřadu Zdeňka Štětinu.

Do středočeské služby STIS chodily peníze, i když byla v likvidaci, tvrdí ODS
Foto: hns
Popisek: Jan Skopeček v půlnočním rozhovoru

Skopeček uvedl, že o likvidaci STIS bylo rozhodnuto za bývalé hejtmanky Zuzany Moravčíkové (ČSSD), ale odehrávala se až v posledních týdnech. Byla kvůli tomu zavřena galerie Gate v pražské Husově ulici a předčasně ukončena aktuální výstava. „Od doby, kdy paní Moravčíková rozhodla o zrušení STIS, tak podle našich informací do této organizace plynuly z krajského rozpočtu další milionové částky," tvrdí Skopeček.

Za situaci může krajská rada včetně dosavadního náměstka a nového ministra školství Chládka

Připomněl, že zastupitele překvapila už částka deset milionů korun vyčleněná na likvidaci společnosti. Štětina podle něj na jednání kontrolního výboru uvedl, že na likvidaci jsou určeny jen dva miliony a osm milionů je vratka Ústavu archeologické péče, který půjčil STIS tyto peníze na projekt Osobnosti Středočeského kraje. Tento projekt měl být podle Skopečka původně financován z peněz EU, ale nakonec ho zaplatil kraj. Krajští radní podle něj navíc v roce 2009 poskytli STIS vratnou půjčku 9,9 milionu korun, opět na projekt Osobnosti Středočeského kraje. „Chceme se zeptat vedení kraje, jestli tato půjčka byla skutečně vrácena, co za tyto peníze bylo pořízeno," uvedl Skopeček.

Ze situaci kolem STIS podle Skopečka nemohou jen úředníci, odpovědnost připisuje také současné i bývalé krajské radě včetně dosavadního náměstka pro regionální rozvoj Marcela Chládka (ČSSD), který je novým ministrem školství. Vysvětlení bude žádat na kontrolním výboru, případně se obrátí na hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) a záležitost otevře na příštím jednání krajského zastupitelstva.

Kraj také vyplatil zhruba 300 tisíc korun přítelkyni ředitele Štětiny

STIS vznikla ještě před rokem 2008 za bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS). Po nástupu Davida Ratha (dříve ČSSD) si záležitosti spojené s cestovním ruchem opět převzal kraj a hovořilo se o tom, že STIS je v likvidaci. Právně ale dál existovala, protože se počítalo s tím, že by na ni mohly být převedeny některé jiné aktivity nebo projekty, které kraj už nebude chtít zajišťovat.

Skopečka znepokojila i informace Lidových novin, podle níž kraj vyplatil přítelkyni ředitele Štětiny statisíce korun. Firmě, kterou vede a která v budově krajského úřadu zajišťuje ostrahu, hejtmanství údajně loni zvýšilo odměny o 72.000 korun a dalších 290.000 korun prý přišlo na účet Štětinovy přítelkyně. „To bude další věc, na kterou se budeme pana ředitele na kontrolním výboru ptát," uzavřel Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…