Do této země přicházejí tisíce Ukrajinců a já jsem si nevšiml, že by se vyhazovali do povětří, uvažoval Zaorálek v ČT

09.06.2017 20:54

Londýnské parlamentní volby skončily Pyrrhovým vítězstvím pro premiérku Theresu Mayovou, která musí vytvořit koaliční vládu s unionisty ze Severního Irska. Labouristé Jeremy Corbyna slavili posílení v Dolní sněmovně. Co k tomu říká ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)? To se dozvěděli diváci pořadu Interview ČT24.

Do této země přicházejí tisíce Ukrajinců a já jsem si nevšiml, že by se vyhazovali do povětří, uvažoval Zaorálek v ČT
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Úvodem Zaorálek pogratuloval labouristům k jejich úspěchu v britských parlamentních volbách. „Mně na tom přišlo nejzajímavější to, že Corbyn se do voleb pustil s chutí. Bylo ho všude plno. A poměrně zřetelně měl postavený program. Taková jednoduchá věc, že bylo vidět, že s těmi lidmi je rád, byla strhující,“ řekl Zaorálek. „To, co má na srdci, Corbyn říká. Volili ho i mladí lidé, což je zajímavá zkušenost.“

„Volby myslím ukázaly, že prohrává tvrdý Brexit Theresy Mayové. Británie dnes nemá sílu, nemá na to, aby přehodnotila samotný fakt Brexitu. Ale myslím si, že byla poražena myšlenka tvrdého Brexitu. Británie nechce válku s Evropskou unií a je ochotna přistoupit na kompromisy,“ podotkl s tím, že se domnívá, že myšlenka tvrdého Brexitu byla nejednatelná. 

Zaorálek se domnívá, že 19. června, jak bylo přislíbeno, nezačne vyjednávání o odchodu z EU. „Není schopna dodržet ten termín, který jsme si předsevzali,“ míní Zaorálek. Mayová však odpoledne hovořila jinak, podle ní je možné tento termín dodržet.

Velká Británie a její opouštění Evropské unie je podle něj něco jako rozvod. „My jsme ten opouštěný partner, který se rozvádět nechtěl,“ poznamenal Zaorálek. „Prozatím jsme v jedné domácnosti,“ dodal. 

Řeč byla také o Evropské unii a Evropské komisi, kdy její předseda Jean-Claude Juncker v posledních dnech připustil, že Evropská unie se v minulosti zabývala maličkostmi, nyní již třeba velikost záchodových nádržek řešit nebude. 

Od Junckera se pak Češi dočkali kritiky kvůli tomu, že vláda odmítla přijímání uprchlíků na základě kvót. „Já mu to říkám jasně. Jsem přesvědčen, že nejsme jen zeměmi, které by přijímaly. Nejsme v situaci, kdy bychom měli něco splácet. My jsme připraveni spolupodílet se, ale jsou nějaké politické otázky, kde je třeba jednat o kompromisu,“ podotkl. „Je tady celá řada věcí, kdy ten systém, včetně kvót, nefunguje,“ dodal. 

„Nejde jen o migraci, jde o celý systém. Integrace se nezdařila. V mnoha sídlištích žijí skupiny, které nejsou integrované a páchají příšerné události, které tady sledujeme. Do této země přicházejí tisíce Ukrajinců a já jsem si nevšiml, že by se vyhazovali do povětří,“ zmínil obě skupiny migrantů. „Jsme připraveni pomáhat, ale nejsem ochoten přistoupit na nějaké povinné kvóty,“ dodal. 

Závěrem se Zaorálek vyjádřil k návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě, jež byla odložena. „O celé věci se příliš mnoho mluvilo. Bylo by dobré v podobných případech konat a až pak veřejně o nich mluvit. Ono se často stane, že se to zvrtne na poslední chvíli. Pokud se něco podobného připravuje, připravujme to tiše a až pak o tom mluvme,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…