Do vazby. Bradáčová chce kvůli ústeckému ROP poslat někoho do chládku

14.12.2016 21:31

Státní zástupce podal v kauze související s dotacemi ROP Severozápad u jednoho ze zadržených návrh na vzetí do vazby. V tiskové zprávě to uvedl státní zástupce Tomáš Minx. Ze 24 obviněných zadržuje policie stále tři osoby, řekla ČTK pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Do vazby. Bradáčová chce kvůli ústeckému ROP poslat někoho do chládku
Foto: www.nuts2severozapad.cz
Popisek: ROP Severozápad - logo

Již během dne v tiskové zprávě uvedla, že lidé jsou zadržováni kvůli obavě, že by mohli ovlivnit dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné. Kolem poledne policie zadržovala ještě devět lidí, šest jich tedy během odpoledne propustila. Kauza se týká poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad. Ze seznamu všech obviněných, který má ČTK k dispozici, plyne, že velkou část obviněných tvoří hodnotitelé projektů. Experti projekty bodovali a na základě jejich doporučení o nich definitivně rozhodoval výbor ROP Severozápad. Tvořili jej politici Ústeckého a Karlovarského kraje.

54 údajně ovlivněných projektů

Obviněni jsou například bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, někdejší radní Arno Fišera, dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký (všichni ČSSD), který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní. Obviněni jsou i předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji Petr Navrátil, bývalý náměstek hejtmanky Jany Vaňhové Pavel Kouda (dříve ČSSD) a dva bývalí vlivní členové ODS, podnikatel Daniel Ježek a bývalý senátor Alexandr Novák. Podle informací České televize policie odpoledne propustila Vaňhovou a Navrátila.

Aktuální případ, na který dohlíží pražské vrchní státní zastupitelství, zřejmě souvisí s kauzou bývalého ředitele úřadu ROP Severozápad Petra Kušnierze, který je z poškozování zájmů Evropské unie obviněn už od loňského prosince. ROP Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz. Kušnierz ručně sepsal několik dokumentů, ve kterých popsal údajné manipulace a ovlivňování projektů v ROP Severozápad. Sepsal i seznam 54 údajně ovlivněných projektů.

Postupně byli v kauzách kolem ROP Severozápad obviněni ředitelé úřadu, úředníci i politici. V několika kauzách figuruje Kušnierz, jehož soud odsoudil na pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho ústecký krajský soud potrestal zatím nepravomocně sedmi roky za ovlivňování projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…