Dolům OKD, které spoluvlastní Bakala, docházejí peníze

24.01.2014 7:05

Majiteli OKD pravděpodobně docházejí peníze. Podle informací MF Dnes zvažuje navýšení kapitálu a změny ve vlastnických poměrech. Podle jednoho z analytiků se může jednat o předzvěst řízeného bankrotu. Vedení OKD tvrdí, že nebude propouštět.

Dolům OKD, které spoluvlastní Bakala, docházejí peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Akcie společnosti NWR včera na pražské burze ztratily čtvrtinu hodnoty. Stalo se tak po zprávách, které říkají, že firma má nedostatek kapitálu kvůli poklesu cen uhlí a zároveň jí nebyl prodloužen bankovní úvěr. Podle MF Dnes už tratili i ti, co do NWR investovali. Akcie totiž ztrácejí svou hodnotu a nyní jsou prý už ohroženi i majitelé dluhopisů, kteří firmě půjčili.

MF Dnes píše, že firma může projít některou z forem řízeného bankrotu. Napovídá tomu i názor analytika Wood&Company Brama Buringa, ten se prý domnívá, že oznámení NWR, které patří doly OKD, může být předzvěstí bankrotu. Ten ale nemusí nutně znamenat zánik. Firma ujišťuje, že se to nedotkne jejího provozu.

Společnost NWR oznámila, že zvažuje prověrku své kapitálové struktury. Bylo to prý překvapení, protože po loňských úsporných opatřeních se mělo za to, že firma je stabilizovaná. Ke zhoršení situace valnou měrou přispěly dále se zhoršující podmínky na trhu. Dále totiž klesly ceny uhlí.

Bakala se nezříká odpovědnosti

Největším akcionářem je společnost BXR, kterou z poloviny vlastní Zdeněk Bakala. Deník má informace, že se na restrukturalizaci hodlá podílet. „Pan Bakala se určitě nezříká odpovědnosti... Situaci v NWR, kterou způsobil prudký a stále pokračující propad cen uhlí na světových trzích, vnímá jako vážnou, ale nikoli neřešitelnou,“ cituje MF Dnes jeho mluvčího Tomáše Pavlíka. Ten také řekl, že BXR je připravena investovat do NWR nový kapitál. Je však prý zřejmé, že chce, aby se na procesu podílely i jiné subjekty než jen akcionáři.

Vedení OKD včera prý ujišťovalo odboráře, že nehrozí propouštění zaměstnanců. NWR se tak podle MF Dnes chystá pokračovat ve své činnosti a optimalizovat své náklady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…