Donald Trump má Česko rád. Vyjde setkání se Zemanem? Velvyslanec Kmoníček promluvil

19.06.2019 15:21

Velvyslanec České republiky v USA Hynek Kmoníček se v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým pro XTV vyjádřil, že ze setkání prezidenta Miloše Zemana a amerického prezidenta Donalda Trumpa, po schůzce Trumpa s premiérem Andrejem Babišem, již zřejmě nadobro sešlo. Věnoval se i specifikům, jimž čelí americká administrativa a diplomacie pod vedením Donalda Trumpa, a Trumpovu vztahu k České republice. A nezapomněl se zmínit ani o pohledu diplomatů na protivládní demonstrace u nás a o tom, jaká činnost ho bude čekat v důchodu.

Donald Trump má Česko rád. Vyjde setkání se Zemanem? Velvyslanec Kmoníček promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček

Anketa

Myslíte, že globální oteplování způsobuje člověk?

29%
71%
hlasovalo: 7460 lidí
Hned zpočátku „vybalil“ Veselý na Kmoníčka dlouho probírané téma schůzky prezidenta Miloše Zemana se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem a dožadoval se vědět, kdy že už to bude. „Probouzím se v noci v hrůzném snu, že k tomu setkání nedojde,“ přisadil si Veselý.

„Až někdy přijede hlava státu USA do České republiky, zcela jistě se setká s hlavou České republiky,“ odvětil mu Kmoníček, dle něhož opačná varianta úplně „není na spadnutí“, jelikož jsme nedávno měli možnost sledovat v Oválné pracovně schůzku našeho premiéra a vše, co bylo potřeba, se dojednalo.

Ze schůzky Zemana s Trumpem, jež byla avizovaná údajným telefonátem, prý sešlo, neboť dle Kmoníčka „Američané jsou obchodníci“ a mnoho témat a kontraktů záviselo spíše na představiteli exekutivy, jímž je u nás právě premiér. „Pokud byste očekával klasickou diplomacii od Donalda Trumpa a jeho administrativy, tak jsem se minul analytickým povoláním,“ dodává ke schůzce Kmoníček s tím, že na toto chování může být nahlíženo i trochu jako na nepříliš zdvořilé.

Kmoníček prozradil, že Trump příliš diplomatická setkání nenavštěvuje, ale o České republice má dobré mínění a pamatuje si například i na Zlín. Schůzka s Andrejem Babišem byla prý velmi uvolněná a nasvědčoval tomu i fakt, že se navrátili i za Ivankou Trumpovou, aby se s ní Babiš sešel, o což při odchodu požádal.

O demonstracích proti vládě Andreje Babiše se příliš mnoho v USA neví, a když ho nějaký diplomat požádá o vyjádření, o co se jedná, tak mu poví, že ANO nedávno zvítězilo ve volbách a blíží se 30. výročí sametové revoluce. „Vždy, když se slaví revoluce, tak se nejlépe slaví jinou revolucí nebo alespoň pokusem o ni. Ti, kteří mají plné právo vyslovit svůj názor, tak by měli rádi stejně formotvorný vliv jako lidé u jiných revolucí v minulosti.“ podotkl Kmoníček k demonstracím.

Mluvilo se i Kmoníčkových „podivných koníčcích“ a Veselý se podivoval tomu, že sbírá pálivé omáčky, jichž už stačil zkompletovat na tři tisíce kusů. Debata se tak stočila k vaření a Kmoníček vyprávěl, jak to vypadá, když vaří a vybírá si mezi 150 omáčkami v jeho kuchyni.

Kmoníček vyprávěl taky o omáčkách od jedné z babiček v Gabonu. Poslední z omáček od této producentky prý Kmoníčkovi „sežrala“ láhev od Coca-Coly a následně mu „vyžrala“ díru i do umakartové police. „Je to určitě babička, není to ruský agent s novičokem?“ pobavil se Xaver Veselý.

Na téma schůzek Zemana s Trumpem se již dříve vyjadřoval i americký velvyslanec v ČR Stephen King, který uvedl, že návštěva Zemana v USA se jeví jako nepravděpodobná. Na vině jsou prý opakovaná podezření obou prezidentů ze spolupráce s Ruskem. Vyjednat návštěvu se snažil i ministr zahraničí Tomáš Petříček, avšak z jednání sešlo poté, co do USA na setkání nakonec odletěl premiér Andrej Babiš.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…