Donbas: Další zprávy z bojiště

21.01.2015 11:25

Na východní Ukrajině se zdaleka nebojuje jen o doněcké letiště. Dalším klíčovým bodem v konfliktu je momentálně Debalcevo, které protíná strategicky cenná železniční křižovatka spojující Doněck a Luhansk. Živo je však i v oblastech nezasažených válkou, kde došlo k několika granátovým útokům. I za této situace však dnes budou v Berlíně pokračovat mírové rozhovory.

Donbas: Další zprávy z bojiště
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem Luhanska je nespočet podobných vraků

Agentura Reuters uvádí, že v okolí města Debalceva se nachází přední linie ukrajinských sil. Ve městě a blízkém okolí se opevnilo tisíce ukrajinských vojáků ve snaze zastavit ofenzivu proruských separatistů. Město se stalo každodenním terčem dělostřelectva pocházejícího z Ruska. Silnice města jsou posety hlubokými krátery, které po dopadu vytvořily rakety Grad. Výkladní skříně u většiny obchodů jsou zabedněny a jejich majitelé odešli pryč. Stejně opouštěná je i místní základní škola. Mluvčí ukrajinské armády se nechal slyšet, že ostřelování zatím padli za oběť dva dospělí a pětiletý chlapec. Dalších deset civilistů bylo zraněno. Informace o počtu zabitých či zraněných vojáků však nezmínil.

Proruští separatisté pálí své rakety Grad na město v podstatě náhodně, nesledují žádné konkrétní cíle. Ukrajinci jejich palbu opětují. „To je naprosto běžné. Teroristé vypálí sérii čtyř nebo pěti raket v kteroukoli denní či noční hodinu,“ cituje Reuters dvacetiletého ukrajinského milicionáře, jenž pochází ze Lvova a nechtěl z bezpečnostních důvodů prozradit své jméno. Civilisté z Debalceva se podle zjištění Reuters nacházejí přímo v křížové palbě. Obě strany se ostřelují ze vzdálenosti až čtyřiceti kilometrů, což způsobuje velké odchylky a široký rozptyl střel. Část lidí, jež přišla o svůj domov a nemá kam jít, nyní žije v suterénu další místní školy. Napětí mezi nimi a ukrajinskou armádou vzrůstá.

„Armáda tvrdí, že za vše může Putin a lidé v Donbasu, kteří v referendu hlasovali pro separatisty. Tak nás nabádají, abychom město opustili a odešli bydlet jinam. My ale nemáme žádné příbuzné mimo město, kde bychom mohli zakotvit. A ani se vlastně stěhovat nikam jinam nechceme. Jsme patrioti a toto je náš domov,“ stěžuje si jedna ze zdejších nedobrovolných nájemnic.

Neklidná atmosféra však panuje i ve městě Charkov, které leží asi 220 kilometrů za bojovou linií. Naposledy se zde stali terčem teroristického útoku ukrajinští nacionalisté. Šest z nich bylo při výbuchu granátu zraněno. Vůdci nacionalistické strany Pravý sektor z nastražených bomb obviňují proruské separatisty. Nejde však o první podobný útok, předchozí se vedle Charkova uskutečnily např. v Oděse. Ukrajinská zpravodajská služba zahájila protiteroristickou operaci a má zato, že jde o předem připravenou akci, kterou mají na svědomí skupiny blízké proruským separatistům.

„Nemáme žádné pochybnosti o tom, že incidenty v Charkově a Oděse spolu úzce souvisí a že je mají na svědomí zrádci sympatizující s proruskými separatisty,“ cituje Reuters vyjádření důstojníka ukrajinské zpravodajské služby Markina Lubkivského. Stejného názoru je i aktivista Pravého sektoru Andrij Sanin. „Je jasné, že to byl předem organizovaný a cílený útok na členy Pravého sektoru. Není to poprvé, co o sobě v našem městě nechali teroristé vědět. Každopádně si mohou být jistí, že za to draze zaplatí,“ sděluje výhrůžně Sanin.

Podrobně ve své poslední zprávě informuje OBSE, která má v oblastech bojů své pozorovatelské mise. Zpráva říká, že i přes relativní klid v noci z 18. na 19. ledna bylo příměří na obou stranách porušeno celkem 81x. OBSE si rovněž stěžuje, že byl jejím pozorovatelům odepřen průchod přes kontrolní stanoviště, jež je v držení úřadů Doněcké lidové republiky (DPR). A to přesto, že součástí mise OBSE jsou i zástupci DPR. Zpráva rovněž konstatuje, že došlo v posledních dnech vzhledem ke zvýšené intenzitě dělostřelectva k dalšímu masivnímu poškození infrastruktury v Doněcku a okolí.

Konkrétně byla tato pozorování učiněna v Kivském, Kirovském, Petroveském a Vorošilovském okrese, jež se nacházejí do 10 km od Doněcku. Poškozené domy a silnice nesou stopy po ostřelování raketami Ural, Smerch a Grad. Zpráva upozorňuje i na prohlášení úřadu spravujícího města Kodema, jež leží asi 55 km severovýchodně od Doněcku. Místní civilisté jsou podle úřadů znepokojeni zprávami o omezení svého pochybu, které přicházejí ze strany Doněcké lidové a Luhanské lidové republiky, ale i ukrajinské armády. Konkrétně panují obavy a nejasnosti nad snahami o zavedení povolení pro vstup do zón, kde probíhají protiteroristické operace.

Přes eskalující napětí však pokračují mírová jednání. Jak avizoval mluvčí německého ministersta zahraničí, dnes večer by se měli v Berlíně setkat ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie. Mluvčí zároveň potvrdil informace z deníku Süddeutsche Zeitung, že tentokrát o schůzku požádali ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny. Poslední společná schůzka proběhla minulé pondělí. Tehdy se kontaktní skupina shodla na tom, že nemá smysl uspořádat vzhledem k neplnění závazků z Minsku další summit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…