Dopadne Trump jako Bush? Na Britských listech mají jasno

23.08.2017 21:36

Karel Dolejší na serveru Britské listy zhodnotil, na co by se měly připravit Spojené státy. Zmínil nekončící válku v Afghánistánu, ale také dnes již bývalého poradce prezidenta Trumpa Steva Bannona, který se prý pokusí udělat něco velmi zvláštního.

Dopadne Trump jako Bush? Na Britských listech mají jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

45. prezident USA oznámil, že významně navýší počty amerických vojáků v Afghánistánu. S odvoláním na zahraniční média Karel Dolejší tvrdí, že tenhle krok Trumpovi moc nepomůže. Dokud nebude s afghánskou vládou spolupracovat vláda Pákistánu, ozbrojenci z hnutí Tálibán se vždy budou moct v Pákistánu ukrýt, nabrat nové síly a znovu a znovu útočit na jednotky NATO nebo na afghánské vojáky. Trump ve svém nedávném projevu Pákistán vyzval, aby se k boji s teroristy z Tálibánu postavil čelem, jenže není moc pravděpodobné, že ho někdo v Pákistánu poslechne.

Je to ještě o to méně pravděpodobnější, když si uvědomíme, že se do války v Afghánistánu zapojuje Indie, která se vládě v Kábulu snaží sehnat levnější zbraně. Lidé, kteří se jen trochu zajímají o historii a tento region, vědí, že Pákistán a Indie jsou jako oheň a voda. Vzájemně se považují za největší nepřátele.

„Spojené státy již rozhodně nejsou u kormidla událostí. Mají v Afghánistánu zhruba 7 000 vojáků a Trump (po zprávách, že kábulská vláda nabídla Američanům podíly v těžebním průmyslu) rozhodl o jejich posílení o další 4 000 vojáků. Takový krok může snad stabilizovat afghánské ozbrojené síly, ale válku dozajista nevyhraje. Pověsti o chystané privatizaci americké účasti zřejmě zůstanou pověstmi,“ píše Dolejší.

Celý článek naleznete zde.

A to není jediný problém Donalda Trumpa. Stejně jako jiným americkým prezidentům se mu může stát, že bude opravdu hodně nepopulárním prezidentem, který vede „zbytečné“ války v zahraničí. Stačí si vzpomenout na válku ve Vietnamu a odpor veřejnosti proti ní. A tady podle Dolejšího přichází na scénu Steve Bannon se svým alternativním zpravodajským serverem Breitbart News. Bannon je prý proti pokračování americké účasti ve válce v Afghánistánu, a aby dosáhl uzavření této kapitoly amerických dějin, prý se kvůli tomu klidně spojí i s levicí, která Trumpovi nemůže přijít na jméno.

„Bannon vystupoval za ukončení amerického angažmá v konfliktu a po svém odchodu zřetelně usiluje o masivní propagandistické využití tohoto sporu. S ním sympatizující ‚alternativní‘ média jako Breitbart či InfoWars již začala strašit Američany návratem bushovského intervencionismu, který údajně zahrnuje nové války na Korejském poloostrově nebo ve Venezuele (což lze opřít o Trumpovo blábolení na Twitteru)... Zajímavým aspektem nového Bannonova propagandistického tažení je snaha mobilizovat do něj levičácká média, s nimiž se chce spojit proti slaměnému panákovi bushovského intervencionismu. Kalkuluje přitom s bezmeznou nenávistí levičáků vůči Pentagonu, která má překonat i zcela čerstvý spor ohledně rasistických bojůvek, jenž ultrapravici těžce politicky izoloval,“ píše Dolejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…